Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колишнім військовим «докинуть» до пенсії по 1,5 тисячі гривень

«За два роки виплати зростуть удвічі», — обіцяють в уряді

У квітні всі військові пенсіонери отримають доплату за січень-березень. У середньому — по 1500 гривень за кожен місяць. У цьому запевнив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. А вже з травня пенсіонери, які працювали в органах МВС, Прикордонної служби, Нацполіції і ЗСУ, почнуть отримувати підвищені пенсії.

Затримку з виплатами у Кабміні пояснюють вимогами законодавства. Наприкінці минулого року уряд напрацював рамковий проект закону з цього питання і передав його до подальшого опрацювання у РНБОУ (будь-які питання військового спрямування потрібно погоджувати з цим органом). Обговорення документа потребує часу, і тому в лютому Кабмін схвалив рішення, яке дозволило розпочати процес підвищення військових пенсій. Рішення є тимчасовим і діятиме до моменту ухвалення закону, який закріпить не тільки системне підвищення пенсій військовим, а й окреслить систему пенсійного забезпечення для військових, які сьогодні проходять службу у силових органах.

Пенсії будуть підвищувати поетапно. На першому етапі, починаючи з 1 січня 2018 року, пенсії для військовослужбовців підвищаться у середньому на 1500 гривень. З 1 січня 2019 року пенсії зростуть у середньому на 750 гривень, а з 1 січня 2020 року — ще на 750. Тож за два роки виплати колишнім військовим зростуть приблизно удвічі. Зараз середньостатистичний військовий пенсіонер отримує майже 2900 гривень.

Як повідомили «ВЗ» у Головному управлінні ПФУ у Львівській області, на обліку у них перебувають 30 335 військових пенсіонерів, виплати яких підлягають перерахунку. Особисто звертатися пенсіонерам не потрібно. Щоб провести перерахунок, управління передало списки таких осіб уповноваженим органам силових структур, — аби ті сформували довідки про грошове забезпечення. Наразі до ПФУ у Львівській області надійшло 21,5 тисячі довідок.

Перші виплати за січень-березень отримали понад 10 тисяч військових пенсіонерів. Середній розмір надбавки за кожен місяць становив 1545 гривень 24 копійки. Ті особи, які вже отримали доплату у березні за три місяці, у квітні почнуть отримувати перераховані пенсійні виплати. Ті пенсіонери, яким ще не провели перерахунку, у квітні отримають пенсію за двома відомостями: за основною — пенсію, яка була до перерахунку, за додатковою — суму підвищення за період з січня по квітень, тобто за чотири місяці.

Схожі новини