Передплата 2024 «Добра кухня»

Удар по пропаганді Кремля: Facebook видалив сотні сторінок

  • 04.04.2018, 10:56
  • 572

Соціальна мережа Facebook видалила більше 270 сторінок, пов’язаних з «Агентством інтернет-досліджень», яке також відоме як «фабрика тролів».

Про це розповів засновник Facebook Марк Цукерберг.

Творець соцмережі розповів, що після 2016 року виявили мережу з сотень фейкових акаунтів «Агентства інтернет-досліджень», які були створені для втручання в американські вибори, для боротьби з чим компанія почала створювати більш сучасні інструменти для видалення підроблених сторінок і облікових записів, — зараз в боротьбі з «тролями» задіяні 15 тисяч чоловік, а до кінця 2018 року їхня кількість збільшиться до 20 тисяч.

«Це російське агентство неодноразово діяло оманливо і намагалося маніпулювати людьми в США, Європі та Росії — і ми не хочемо, щоб вони були присутні на Facebook у будь-якій точці світу», — підкреслив Цукерберг.

За його словами, під час президентських виборів у Франції було знайдено і вилучено 30 тисяч акаунтів «фабрики тролів». Зараз видалили ще 270 сторінок, які використовувалися для маніпулювання населенням РФ і російськомовними жителями України, Узбекистану, Азербайджану, — тільки за однією з віддалених сторінок Facebook спостерігало близько мільйона людей, а ще 500 тисяч, — за ще одним аккаунтом Instagram.

«Сторінки і облікові записи, які ми видалили сьогодні, були видалені, оскільки вони контролюються IRA, а не на основі контенту, який вони поширювали», — прояснив Цукерберг.

Творець Facebook також обіцяв найближчим часом представити новий інструмент, який дозволить перевірити, чи не контролюється одна зі сторінок, на яку підписаний користувач, «Агентством інтернет-досліджень».

Варто зауважити, що про «фабрику тролів» стало відомо у 2015 році, — за даними ЗМІ, її офіс знаходиться в Санкт-Петербурзі, а до фінансування причетний наближений до президента Р Ф Володимира Путіна мільярдер Євген Пригожин. Зараз Пригожин невиїзний, в США проти нього і 12 його підлеглих ведуть кримінальні справи.

Схожі новини