Передплата 2024 «Добра кухня»

Школяр із Закарпаття позмагається на Genius Olympiad у США

  • 03.04.2018, 14:38
  • 640

Учень 11 класу презентуватиме власний науковий проект виготовлення паперу з опалого листя.

Школяр із Хустщини Валентин Фречка братиме учать у міжнародному конкурсі наукових та мистецьких проектів GENIUS Olympiad 2018, який відбудеться у червні у місті Освего, штат Нью-Йорк, США.

Учень Сокирницької ЗОШ І-ІІІ ст. Фречка разом зі своїм науковим керівником дослідницької роботи Ольгою Сабадош, яка одночасно є його вчителем біології, цьоріч досягли найвищого рівня. У лютому 2018 року на Всеукраїнському науково-технічному конкурсі «Intel-Еко Україна 2018» він представив свій проект у галузі екологічної інженерії під назвою «Інноваційна технологія виготовлення паперу із опалого листя», пише «Главком».

Хлопець розробляв можливості отримання целюлози з опалого листя шляхом його переробки за допомогою технології лужного варіння. У результаті виготовив папір без використання синтетичних наповнювачів. Школяр визначив фізико-механічні показники якості зразків паперу, отриманих під час експериментів, і визначив: одержані дані близькі до параметрів традиційного паперу. Результати засвідчили фізико-механічні показники, які відповідають стандартам, що передбачає подальше широке використання цієї продукції.

Як пише «Мукачево.Net», майже рік школяр разом з свою вчителькою збирали опале листя з різних дерев —берези, верби, дуба та граба. Далі відсортовували у спеціальні бокси, де відбувалися певні хімічні процеси.

В результаті дослідники отримали целюлозу, а кінцевим варіантом став висушений аркуш паперу.

«Я їжджу з проектами по виготовленню паперу з опалого листя, основною метою є покращення паперово-целюлозної промисловості, і плюс можливість утилізації опалого листя, як сировини, яка має доволі потужний потенціал у використанні», — розповідає школяр Валентин Фречка.

Наразі Валентин працює над створенням макету фабрики з виготовлення паперу за допомогою свого методу. Він зазначає, що саме виробництво паперу за цією технологією є повністю безвідходним. Технологічна схема коротша за традиційний метод виготовлення паперу, а це — набагато дешевше, економніше і вигідніше, адже листя є відновлюваною сировиною із достатнім запасом.

За словами винахідника, собівартість аркушу, створеного у такий спосіб, становитиме від 15 до 50 копійок.

Схожі новини