Передплата 2024 ВЗ

У камеру, де голодує Володимир Балух, приносять домашню їжу

Так тюремники в окупованому Сімферополі знущаються з українського патріота

Через два тижні після того, як засуджений у Криму фермер зі Серебрянки Володимир Балух почав голодний протест, рідні нарешті отримали хоч якусь інформацію про стан його здоров’я й умови утримання. Після постійних відфутболювань (черги, мовляв, на побачення величезні) до бранця таки допустили адвоката.

Захисник повідомив, що з одиночної камери, де за ним вели цілодобове відеоспостереження, Володимира Балуха перевели у двомісну. Те, що співкамернику із завидною для СІЗО частотою (і довжелезні черги на побачення не заважають) тюремники доставляють «передачки» з домашньою їжею, не випадковість. У такий спосіб ізоляторні виконавці намагаються поєднати приємне з корисним. Приємне для них — познущатися з «бандеровця» Балуха, корисне — змусити його припинити голодування, щоб у СІЗОшного начальства не було проблем, якщо через затяжну відмову від їжі стан здоров’я ув’язненого наблизиться до критичної межі.

Два тижні голодування (вже третій пішов) відчутно позначилися не лише на зовнішності, а й на самопочутті. Рідні Володимира Балуха бідкаються, що продовження голодної акції протесту становить загрозу не лише його здоров’ю, а й життю. Як заявила цивільна дружина Балуха, через серйозні проблеми з печінкою чоловікові взагалі протипоказане голодування.

У СІЗО і чути не хочуть адвокатських клопотань про переведення ув’язненого до нетюремної лікарні. Немає досі реакції і на звернення українського омбудсмена Людмили Денісової з проханням допустити до Володимира Балуха медиків.

«Не дуже довіряю російським лікарям, — заявив у коментарі „Радіо Свобода“ експерт Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін. — Якщо росіяни і скерують комісію у СІЗО, то, швидше за все, жодних порушень не знайдуть».

Нагадаємо, 16 січня Роздольненський районний суд засудив Володимира Балуха (після кількох його демонстративних акцій непокори окупантам фермеру пришили справу за незаконне зберігання боєприпасів) до 3 років і 7 місяців позбавлення волі у колонії-поселенні та 10 тисяч рублів штрафу. Минулого місяця так званий верховний суд Криму зменшив строк покарання аж… на два місяці.

Схожі новини