Передплата 2024 «Добра кухня»

Їжа з собою: вчені б’ють на сполох — зростає ризик раку і безпліддя

Пакети з фольги та пластику містять шкідливі фталати

Науковці з Університету Джорджа Вашингтона знайшли зв’язок між популярним пакуванням для їжі і підвищеним ризиком захворювання на рак, а також втратою можливості народжувати.

Про шкоду фастфуду написано вже чимало. Однак тепер питання полягає у безпечності пакування цього фастфуду. Пакети з фольги або пластику, які здатні утримувати температуру їжі і запобігати промоканню, виготовляють з використанням фталатів або пластифікаторів. Вони також гарантують упакуванню еластичність і довговічність. Але разом з тим, — цілий букет недуг.

Пластифікатори, які є у пластикових горнятках або саше для картоплі-фрі, можуть порушити гормональний баланс, що, у свою чергу, позначиться на вагітності або ж взагалі спричинить безпліддя. Дослідники також знайшли зв’язок між пакуванням фастфуду і підвищенням ракових ризиків. Причому, цей ризик оцінено на підставі даних 10 тисяч осіб від 9 років і старших, які брали участь у дослідженнях упродовж 2005−2014 років. У сечі людей, які споживали фаст-фуд учора, було знайдено на 35% більше фталатів, ніж у тих, хто харчувався вдома. У підлітків цей показник взагалі сягав 55 відсотків.

Схожі новини