Передплата 2024 «Добрий господар»

Отруєння Скрипаля: у Росії вирішили вислати близько 150 дипломатів різних країн

  • 30.03.2018, 08:40
  • 593

Росія видворить близько 150 дипломатів різних країн у відповідь на аналогічні дії держав Євросоюзу та США, у зв’язку із можливою причетністю Москви до отруєння у Британії екс-розвідника Сергія Скрипаля.

Про дзеркальну відповідь 29 березня заявив глава Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров, передає Громадське.

За його словами, у випадку із США, Росія видворить таку ж кількість їхніх представників — тобто 60 американських дипломатів. Також Росія відкликає згоду на роботу консульства США в Санкт-Петербурзі.

Станом на 29 березня вже 29 країн світу видворили 146 дипломатів російських дипломатів.

26 березня Україна, США та країни ЄС оголосили, що висилають російських дипломатів через отруєння Скрипаля в Британії. Росія пригрозила відповіддю на висилку російських дипломатів з України. 27 березня генсек НАТО оголосив про видворення 7 російських співробітників.

Раніше прем'єрка Британії Тереза Мей оголосила про видворення з країни 23 російських дипломатів у зв'язку з можливою причетністю Москви до отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля. Також 26 березня стало відомо, що Британія видала ордери на арешт російського капіталу сумнівного походження.

66-річний громадянин Росії Сергій Скрипаль потрапив до лікарні з важким отруєнням 4 березня. З ним була його донька. Британська розвідка вважає Росію причетною до отруєння Скрипаля.

Полковника військової розвідки РФ на пенсії Сергія Скрипаля у 2006 році засудили до 13 років ув'язнення за шпигунство на користь Британії. Його визнали винним у передачі Секретній розвідці Британії свідчень російських агентів, які працювали під прикриттям в ЄС.

Екс-розвідника звільнили в межах обміну між США і Росією у 2010 році. Його помилував тодішній президент Р Ф Дмитро Медведєв. Тоді Росія, крім Скрипаля, вислала в США Ігоря Сутягіна, Олександра Запорізького і Геннадія Василенка. Водночас зі США вислали 10 звинувачених у шпигунстві на користь РФ громадян, серед яких була Анна Чапман. Незабаром Скрипаль отримав політичний притулок у Великій Британії.

Схожі новини