Передплата 2024 «Добра кухня»

Чотири села біля Львова залишаться без води?

Із 1 квітня ЛМКП «Львівводоканал» погрожує припинити водопостачання чотирьом селам поблизу Львова — Малехову, Збиранці, Великим і Малим Грибовичам

І це не першоквітневий жарт! До такого кроку «Львівводоканал» хоче вдатися через те, що мешканці сіл не хочуть укладати угоду на водопостачання. Досі отримували воду від Львова безкоштовно, тож не хочуть платити за послугу.

У Львівській міській раді кажуть, попереджали сільради про укладання угод ще у лютому. За цей час було проведено чимало спільних нарад, але люди вперлися рогом — навідріз не хочуть води за гроші. Заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак каже, споживання води на одного мешканця у селах Малехів, Збиранка, Великі і Малі Грибовичі у сім разів більше, ніж споживання на одного мешканця Львова. За його словами, жителі використовують воду для комерційних потреб — басейнів, мийок, зрошують городи… Саме через це Львівська мерія змушує їх нарешті платити за воду.

«Оскільки вода цим селам подавалася безкоштовно, за 2017 рік витрати ЛМКП „Львівводоканал“ на водозабезпечення становили 3,5 млн. грн., — наголосив чиновник. — Ми запропонували жителям цих сіл два варіанти укладення договорів. Перший — мешканці ставлять лічильники, і кожен укладає договори з ЛМКП „Львівводоканал“, вступає з ним в юридичні відносини та сплачує за спожиту воду. Другий — села створюють своє комунальне підприємство, яке укладає угоду з ЛМКП „Львівводоканал“. Однак жодного договору з „Львівводоканалом“ мешканці цих сіл не уклали, а навпаки, висувають вимоги, які суперечать чинному законодавству».

Телефоную по коментар до голови Грибовицької сільради Ігоря Пителя. Сказав, що Львів понад п’ятдесят років користувався сміттєзвалищем у Грибовичах, забруднив воду не лише у криницях, водоймах, а й ґрунтові.

Від смітника забруднене повітря, дорослі та діти часто хворіють. Обіцяли рекультивувати смітник, але нічого не роблять, а тепер, мовляв, ще і водопровід з питною водою хочуть перекрити… «Мешканці категоричні — не будуть укладати договорів, оскільки якість води в селах не змінилася, смітник досі не закритий, — каже Ігор Питель. — Люди надалі підривають своє здоров’я. Альтернативної води у нас немає. Нехай Львів нам забезпечить! Скерував листи на цю тему у Львівську мерію».

Схожі новини