Передплата 2024 «Добрий господар»

«Це свідома провокація за гроші Аксьонова та партії «Русское единство»

До шести львівських шкіл надійшов скандальний часопис «Русская школа»

Львівська загальноосвітня середня школа східних мов та бойових мистецтв «Будокан», розташована на вул. Шухевича, 2, отримала «сюрприз»: передплату на часопис «Русская школа» та десять примірників російсько-українських словників. Директор школи Олександр Козловський написав на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Це прийшло на пошту в нашу школу. Хтось на четвертому році війни оплатив нам цей цікавий часопис… Це „свіжак“, який будемо тепер отримувати чотири рази на рік! Розгортаємо, читаємо, дізнаємося і… „офігіваємо“! У листопаді 2017 р. У Білорусі відбувся спільний молодіжний освітній форум. Його учасники — Україна і Росія…».

Два роки тому СШ № 35 з російською мовою викладання реформували. Навчальний заклад змінив тип і назву. Тепер це школа східних мов та бойових мистецтв «Будокан». Усі учні вивчають тут японську, китайську та турецьку мови. З першого класу діти займаються у школі бойовими мистецтвами — карате та джіу-джитсу. Але, здається, хтось забув про це…

Як виявилося, часопис «Русская школа» заснований 2012-го і видається на вул. Грушевського у місті Василькові, неподалік Києва. Наклад — понад дві тисячі примірників. Я спробувала зателефонувати до редакції за вказаними у часописі номерами, але телефони мовчали.

«Совдепівський» стиль і наповнення цього «шедевру» шокує, — обурюється Олександр Козловський. — У статті «Світ без кордонів», у якій йдеться про спільний освітній форум у Білорусі, написано: «Учасниками форуму були учні та студенти з Білорусі, Італії, Росії та України. Молодь зібралася, щоб заявити своє „так“ миру і солідарності та „ні“ тероризму та розділенню, які загрожують майбутньому країн. Відзначалось, що юні посланці миру повинні активно сприяти завершенню конфліктів, наведенню мостів між народами, розвитку толерантності».

«Я б не реагував на це так, якби днями наша школа не отримала від бібліотечної системи Львова десять примірників російсько-українських словників, — веде далі пан Козловський. — Десять словників, які коштували бюджету 519 гривень і які ніхто не замовляв. Ми два роки просимо надати нашим дітям українські підручники для 6−8 класів. А замість них отримуємо пораду «здати в макулатуру непотрібні книжки та купити підручники».

Олександр Козловський розповів, що уже написав заяву до СБУ. «Сподіваюсь, в Україні перестануть розповсюджувати подібні видання по школах. А деякі українські освітяни перестануть їздити у Білорусь, аби будувати спільні плани разом з росіянами в освітньому просторі. Бо саме це я прочитав у тому часописі, який нам принесли», — так прокоментував «ВЗ» директор школи ситуацію, що склалася.

«Думаєте, 2017 року ця подія у Мінську за участі українських освітян справді відбулася?» — запитую. «Так, по фотографіях можемо відстежити, які саме українці брали у ньому участь, — відповів директор школи. — Якщо Служба безпеки зробить свою роботу професійно, такі журнали не будуть приходити не тільки у нашу, а й у жодну іншу школу України».

Цікавлюся у директора, хто, на його думку, міг оплатити цю передплату. «На „Укрпошті“ мені повідомили, не можуть сказати, хто нам це оплатив. Але розповіли, ще п’ять шкіл міста Львова отримали цей часопис, але не сказали, які саме. Це абсолютно свідома провокація за гроші пана Аксьонова (так званий глава Криму.Авт.) та партії „Русское единство“, які є засновниками цього журналу. Там немає жодної статті українських авторів — Казахстан, Росія. Усе».

«Чому міська рада досі не наддала вам українських підручників?» — питаю наостанок у директора. «Я написав до міської ради декілька листів, — каже пан Олександр. — Але жодної відповіді не отримав! У тій школі, яку очолюю, є ще низка проблем: нам потрібні гроші на ремонт кабінетів та бібліотеки, яка у жахливому стані, на закупівлю парт, стелажів. Реакції з міської ради — жодної».

Схожі новини