Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні можуть ввести психологічну експертизу для отримання водійських прав

  • 29.03.2018, 18:10
  • 1 224

Запровадити медико-психологічне оцінювання при отриманні водійських прав має намір Кабінет міністрів.

Уряд затвердив план підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року. Розробкою заходів займуться МВС, Мінінфраструктури та Міністерство охорони здоров'я.

Про це йдеться у сюжеті Радіо НВ.

Раніше у МОЗ заявляли про розробку гармонізації національних стандартів медичного огляду кандидатів у водії згідно з європейськими нормами. Йшлося про систематизацію профілактичних наркологічних, обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів громадян.

Як здійснюватимуть психіатричний огляд кандидатів у водії — в уряді ще вирішують. Україна могла б запозичити іноземний досвід та запровадити тестове опитування, вважає член комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Оксана Корчак

«Має бути експертиза, чи людина не психічно хвора, чи не вживає наркотики та алкоголь. Щоби позбутися корупції у комісіях, які можна за гроші пройти, потрібні тести. У більшості цивілізованих країн використовують саме тести», — сказала Корчак.

Зараз під час проходження медичної комісії лікарі перевіряють у базах, чи є громадянин на обліку у психіатра. Утім цього може бути недостатнім, вважає директор автошколи EasyDrive Анна Кушнарьова. На її думку, майбутні водії мають ретельніше перевірятися на адекватність.

Разом з тим додаткові медкомісії можуть збільшити хабарництво під час отримання водійських прав, вважає член правління Спілки автомобілістів України Максим Моргун. На його думку, проводити медико-психологічне обстеження водіїв міг би сімейний лікар. У разі виявлення проблем зі здоров’ям такий фахівець міг би спрямувати заявника до вузьких спеціалістів та готувати відповідну довідку, вважає Моргун.

Майже у всіх країнах-членах ЄС пройти медогляд для отримання водійського посвідчення простіше, ніж в Україні.

В Австрії медичний огляд водіїв-непрофесіоналів триває до 15 хвилин. Заявник заповнює медичну декларацію в присутності лікаря. Якщо він не має проблем зі здоров'ям і перебуває під наглядом лікаря, додаткові обстеження не потрібні.

У Франції медогляд проводить лікар загальної практики, який пройшов триденний тренінг з дорожньо-транспортної медицини. За необхідності до огляду можуть залучати вузьких фахівців.

Аналогічний огляд у Німеччині триває до 20 хвилин. Щоправда, якщо водій порушив правила дорожнього руху більш ніж тричі, його направляють на психологічне дослідження, так званий «ідіотен-тест» — це 70 питань на логіку. Серед питань можуть бути такі: «Скільки пальців на 10 руках»? «На якій позиції знаходиться той, хто обігнав останнього?»; «Якщо на половині лисини 60 волосин, то скільки волосин на цілій лисині?»; «Скільки днів народження має одна середньостатистична особа?».

У Литві перевірка здоров'я водіїв проводиться в установі, яка має ліцензію на надання медичних послуг. Водії перед перевіркою здоров'я повинні заповнити і підписати Декларацію честі водія, де треба вказати захворювання, порушення здоров'я.

У США медогляд складається лише з перевірки зору.

Водночас у Росії, аби отримати медичний дозвіл на водіння, необхідно пройти огляд в лікарні, наркодиспансері та психоневрологічному диспансері.

Схожі новини