Передплата 2024 ВЗ

У Нафтогазі повідомили деталі зустрічі з Газпромом

  • 27.03.2018, 19:59
  • 488

У НАК заявили, що позиція Газпрому полягала в тому, щоб внести поправки в контракти або розірвати контракти для скасування рішень арбітражу.

Представники НАК «Нафтогаз України» у ході зустрічі з ПАТ «Газпром» обговорили подальші дії після того, як український регулятор виграв у російської компанії два позови щодо контрактів на транзит та постачання газу в Стокгольмському арбітражі.

Про це повідомили в прес-службі НАК «Нафтогаз України».

Так, зустріч відбулася минулого тижня. Водночас у Нафтогазі заявили, що Газпром відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

«На цьому засіданні Газпром дав зрозуміти, що російська газова монополія відмовляється відновлювати постачання в Україну за розпорядженням трибуналу, і відмовилася підтвердити, що вона буде виплачувати 2,6 мільярда доларів, які її зобов'язав Україну виплатити арбітраж», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що обидва арбітражних рішення є обов'язковими до виконання і оскаржити їх можна лише процедурно. За кожен день прострочення, починаючи з 1 березня, Газпром повинен заплатити пеню в 526 тис. доларів.

У НАК також повідомили, що позиція Газпрому в ході зустрічі полягала в тому, щоб внести поправки в контракти або розірвати контракти для скасування рішень арбітражу.

«Відмова Газпрому дотримуватися діючі арбітражні рішення міжнародного визнаного арбітражного трибуналу серйозно ставить під сумнів надійність Газпрому як партнера європейської газової промисловості. Це також ставить під загрозу дотримання контрактів як таких з його незаконним утриманням платежів, які російська сторона повинна погасити за рішенням арбітрів», — заявив головний комерційний директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

Крім того, у Нафтогазі додали, що сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні, в ході яких Газпром також буде коментувати вимоги до перегляду тарифів Нафтогазу і використання української газотранспортної системи для транзиту газу з Росії в ЄС після закінчення строку дії чинного контракту в 2019 році.

Як повідомлялося, 14 березня НАК «Нафтогаз» заявив, що планує провести зустріч з представниками російського Газпромом до кінця березня.

Схожі новини