Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Баселоні вуличні сутички. Поранено 20 осіб

Протести спричинені рішенням суду, який у п’ятиницю кинув за грати каталонських політиків

Верховний суд Іспанії виніс рішення, згідно з яким 25 каталонських політиків мають відповісти за заколот, розкрадання та спротив держав. Відповідальність за цими статтями передбачає до 30 років ув’язнення.

Верховний суд ухвалив також рішення про те, щоб заарештувати п’ятьох каталонських лідерів без права застави. У 70-сторінковому вироку суддя Пабло Ларлана написав, що їх слід позбавити волі, оскільки вони становлять небезпеку для держави та правопорядку.

Йдеться про Жорді Турула — колишнього урядовця та останнього кандидата на посаду президента автономії; Хосепа Ролла — екс-міністра розвитку каталонської країни; Карме Форкаделл — колишню спікерку каталонського парламенту; Рауля Римву — екс-главу зовнішньополітичного відомства Каталонії та Долорес Басса — колишнього міністра праці в Каталонії.

Вони під вартою мають чекати судового розгляду у справі про організацію та проведення у жовтні референдуму за незалежність Каталонії. Деякі з них вже перебувають під вартою, дехто втік за кордон.

Відтак на вулиці Барсеони вийшли тисячі прихильників незалежності краю. Демонстрації проходили перед федеральними будівлями столиці Каталонії, та в інших містах провінції. Демонстранти тримали прапори незалежної Каталонії та вигукували гасла, закликаючи до незалежності. Деякі з протестувальників палили прапори Іспанії та портрети короля Філіпа. Відбулися зіткнення з поліцією, правоохоронці використовували спецзасоби. У результаті сутичок було поранено щонайменше 20 осіб.

Схожі новини