Передплата 2024 ВЗ

Донецькі «куркулі» їздять на курси в Європу

За підтримки держави 130 жителів шахтарського краю розпочали свій бізнес

Семеро дрібних підприємців з Донеччини поїхали на тиждень стажуватися на швейних фабриках Німеччини — щоб запозичений там досвід використати на власному виробництві. Поїздка стала можливою завдяки грантам, які вони виграли у рамках програми «Український донецький куркуль», що її започаткував голова військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. За цим проектом уже 130 жителів Донеччини відкрили власний бізнес у різних сферах. Третина новоспечених підприємців — переселенці з окупованих територій.

Цього року на підтримку «донецьких куркулів» з державного і місцевих бюджетів виділять 200 млн. грн. Жителі Краматорська, Слов’янська, Лиману, Олександрівки, Новогродівки, Покровська та інших населених пунктів, які вже скористалися допомогою держави, відкрили власні друкарні, кондитерські фабрики, підприємство з виробництва котлів опалення, піцерії, перукарні, хімчистки, спорткомплекси, птахофабрики, млини, медкабінети, станції техобслуговування, теплиці, швейні майстерні.

Павло Жебрівський каже: якщо б на Донеччині було 150 тисяч «куркулів» (тобто якби розвивався малий та середній бізнес), у регіоні панувала би справжня демократія, їй не загрожували б олігархи-монополісти. Від себе хотілося б додати — і мир! До війни на сході 72% жителів Донеччини ніколи не виїжджали за межі області. І лише 10% з них бували за кордоном (включаючи Росію). Цією статистикою можна частково пояснити те, що значна частина місцевих жителів, нафаршированих російською пропагандою, підігрувала сепаратистам у 2014 році…

Нині паростки нового поступово з’являються на Донбасі — люди беруть ініціативу у свої руки. Не в останню чергу, допомагає їм побачене за кордоном. І це, гадається, здатне змінити світогляд тих, хто живе російськими ілюзіями.

Схожі новини