Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польська прокуратура звернулася до світових експертів з приводу катастрофи літака під Смоленськом

Висновків чекають до 10 квітня

Крайова прокуратура Польщі інформує про те, що звернулася до групи міжнародних експертів у справі смоленської катастрофи. Серед обраних фахівців є ті, що брали участь у розслідуванні причин аварії космічного корабля Columbia, малайзійського MH17 та інциденту, знаного як «диво на Ґудзоні».

Кільканадцять спеціалістів, головно зі США, перебували у Варшаві минулого тижня на запрошення заступника генерального прокурора Марка Посьонка. Під час консультацій експертів познайомили з дотеперішнім перебігом слідства, а також з методами, які використовувалися досі слідчими та науковцями. Запрошені польськими прокурорами фахівці брали участь у низці розслідувань авіакатастроф у цілому світі. Серед них: трагедія американського Boeing над Локербі у Шотландії 1988 року; катастрофа космічного човника Columbia (2003 рік); приводнення американського Airbus на ріку Ґудзон у Нью-Йорку (2009 рік), збиття малайзійського Boeing над Україною (2014 рік); катастрофа німецького Airbus у французьких Альпах (2015 рік),

Запрошені фахівці спеціалізуються, між іншим, на авіамеханіці та інженерії, аеродинаміці та проектуванню і пілотуванню літаків. Вони працювали з найвідомішими світовими дослідницькими інститутами, американським Пентагоном та ФБР, криміналістичними лабораторіями та Американською національною радою з безпеки транспорту.

У повідомленні прокуратури наголошується, що запрошення міжнародних авторитетних експертів має гарантувати повну незалежність і фаховість розслідування у справі смоленської катастрофи, яке провадить Слідчий відділ № 1 Крайової прокуратури. Тепер можливо буде створено команду, яка оцінить здобутки минулого слідства і накреслить план дій на майбутнє. Така команда стане формально повноважною після постанови генерального прокурора.

Крайова прокуратура вже залучила до розслідування Інститут судових наук Північної Ірландії, Лабораторію досліджень вибухових матеріалів для судових цілей Науково-технічної лабораторії міністерства оборони Великої Британії, Італійську криміналістичну лабораторію Корпусу карабінерів.

Закордонні експерти є також залучені до провадження комплексних судово-медичних досліджень тіл жертв смоленської катастрофи.

Схожі новини