Передплата 2024 ВЗ

Лелеки ще «на підльоті», а для них уже приготували єврогнізда

Вартість одного металевого «фундаменту» для цих осель — 2 тисячі гривень

Через декілька днів, 19 березня, якщо вірити народному календарю, в Україну з далекої Африки повернуться наші крилаті символи — лелеки. Свій подарунок для них вже зробили львівські енергетики, які виготовили 65 металевих платформ для гніздування провісників весни на електричних опорах. Каркаси зроблять життя бузьків та їхнього майбутнього потомства безпечнішим, а ще вбережуть лінії електропередач від замикання, яке виникає і через надто велику «будівельну енергію» пернатих.

Як повідомили «Високому Замку» у прес-службі ПрАТ «Львівобленерго», у рамках міжнародної ініціативи «Захист білого лелеки» цього року нові «єврооселі» отримають пташині родини у Буському, Жовківському, Пустомитівському, Турківському, Золочівському, Сокальському, Яворівському, Перемишлянському, Городоцькому, Стрийському районах. Роботи з встановлення платформ, що розпочалися ще восени, триватимуть до кінця березня.

Вартість виготовлення і встановлення одного «фундаменту» під лелече гніздо — близько 2 тис. грн. Незважаючи на такі великі витрати, енергетики не шкодують коштів і часу (встановлення одного єврогнізда займає до чотирьох годин), виконують свою місію з охорони природи. Торік встановили 102 платформи, у 2016-му — 73, у 2015-му — 120. А за період з 2005 по 2018 рік працівники ПрАТ «Львівобленерго» допомогли справити новосілля майже 1400 лелечим сім'ям.

Щоб птахи швидше заселилися на новому місці, на металевий каркас монтажники кладуть залишки старого гнізда, кроплять його вапном, імітуючи залишки посліду, — і лелеки «клюють» на приманку…

Кореспондент «Високого Замку» поцікавився, як ідуть ці будівельно-монтажні роботи у Буському районі, на гербі якого зображено «білого птаха з чорною ознакою». За повідомленням нашого колеги Романа Матвіюка, місцеві енергетики встановили дві «єврооселі» для лелек у селі Гуті, по одній — у Соколівці, Топорові, Підсоколі, Ракобовтах, Чучманах-Гумниських, Заводському, а також на хуторі Юськевичах.

Схожі новини