Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Світовий Банк підрахував, скільки в Україні «кумівського» бізнесу

  • 14.03.2018, 17:30
  • 508

Два відсотки фірм контролюють понад 20 відсотків загального обігу і понад чверть активів усіх українських компаній.

Про це написала директорка Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен передає Економічна правда.

«Олігархи домінують у великих секторах економіки країни, отримуючи ренту і впливаючи на державу через представництво в парламенті», — йдеться у колонці.

«Це дозволило олігархам підключитися до багатьох джерел корупції, серед іншого, в таких галузях, як енергетика, державні закупівлі, приватизація державних активів та податкове адміністрування», — пише Кахконен.

Модель економічного управління, в умовах якої на прийняття політичних рішень значний вплив справляє невелика група компаній, називається «кумівським капіталізмом».

«В Україні політично пов'язаними є 2 відсотки фірм, але вони контролюють понад 20 відсотків загального обігу і понад чверть активів усіх українських компаній. Ці цифри залишаються стабільними протягом тривалого часу», — додала директорка.

" Політично пов'язані фірми зосереджені в гірничодобувній, енергетичній і транспортній галузях, де на них припадає понад 40% обігу та більше половини всіх активів. На них також припадає приблизно чверть обігу і активів у сільському господарстві, в основному у галузі виробництва та експорту зерна", — заявили у Світовому банку.

Нагадаємо, у звіті Спеціального комітету експертів Ради Європи було зазначено, що «Україна стоїть перед значними ризиками у питанні відмивання коштів через корупцію та незаконну економічну діяльність, включаючи фіктивне підприємництво, ухиляння від сплати податків та шахрайство».

Схожі новини