Передплата 2024 «Добра кухня»

В мережі показали нові українські гроші: монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень. Фотофакт

  • 14.03.2018, 13:10
  • 1 775

НБУ припиняє друк банкнот номіналом від 1 до 10 гривень, а також монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок.

Про це під час презентації нових обігових монет заявив в. о. голови Національного банку України Яків Смолій, передає прес-служба НБУ.

Уводитися в обіг нові обігові монети будуть поетапно:

перший етап — 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні.

другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 — 2020 роках (точну дату Національний банк повідомить додатково).

Українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу — доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні будуть в обігу паралельно з металевими, до останньої паперової гривні.

Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень Національний банк не буде, але припинить друкувати ці банкноти та додатково поповнювати ними грошовий обіг.

Фото нових монет опублікував блогер Олександр Барабошко у Twitter. На них, як і на паперових банкнотах, будуть зображені Володимир Великий, Ярослав Мудрий, Богдан Хмельницький та Іван Мазепа.

Національний банк України припиняє карбувати також монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Водночас усі ці номінали розмінних монет і надалі залишатимуться в обігу і виконуватимуть функцію платежу. Проте у подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів.

Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила заокруглення загальної суми покупки: сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок, сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Схожі новини