Передплата 2024 ВЗ

Реконструкція Собору святого Юра почнеться після Великодня

Надані державою минулоріч майже 20 мільйонів гривень - у розпорядженні Львівської ОДА

Заміна системи водопостачання, каналізації, газових і електричних мереж. Благоустрій, впорядкування території подвір’я, яка передбачає ліквідацію аварійного стану північної та центральної вхідних брам. Реставрація кам’яної і металевої огорож, озеленення. Усі ці роботи мають розпочати після Великодніх свят на об'єктах, які є частиною комплексу Архикатедрального Собору Святого Юра у Львові.

Це лише перший етап робіт із реалізації проекту реконструкції та реновації перлини архітектури, внесеної до Списку пам'яток ЮНЕСКО. Начальник управління капітального будівництва Львівської ОДА Олег Пелих розповів, що роботи планують розпочати одразу після того, як проект погодять у Міністерстві культури, куди передані усі документи. Орієнтовно це буде після Великодніх свят, зазначають чиновники. Роботи виконуватимуть за кошти з державного бюджету, які не встигли використати 2017 році - це близько 20 мільйонів гривень.

Цьогоріч очікують ще 20 мільйонів гривень від держави. Їх пообіцяв прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, побувавши у Соборі Юра під час свого візиту до нашого міста. Прем'єр був вражений красою цієї перлини архітектури і сказав: Кабмін допоможе у реконструкції цього духовного та історичного місця.

Усі дії з реконструкції собору погоджують з церквою. Щомісяця проводять підготовчі робочі засідання - на Святоюрській горі за участю митрополита Ігоря Возьняка і у Львівській ОДА під головуванням голови Львівської ОДА Олега Синютки. “Кошти надала держава, вони у розпорядженні Львівської ОДА, - каже настоятель храму отець Роман Кравчик. - При соборі маємо намір створити спеціальну наглядову раду за ходом робіт”.

Схожі новини