Передплата 2024 ВЗ

“Мішені Путіна”: колишній російський шпигун назвав імена людей, на яких може “полювати” Кремль

  • 11.03.2018, 13:45
  • 1 032

Колишній російський шпигун Борис Карпічков заявив, що сам пережив спробу замаху на своє життя. За словами екс-КДБівця, його також намагалися отруїти.

Чоловік вижив, але втратив більше 30 кг ваги та повністю облисів, повідомляє ТСН.

"Мені зараз 59 років, але я не настільки оптимістичний, щоб сподіватися дожити до 60", - сказав Карпічков у інтерв'ю британській газеті Sunday People.

За словами екс-майора КДБ, він вирахував, кого ще, окрім нього та Скрипаля, хоче позбутися Кремль. І в цьому, каже екс-шпигун, можуть використовуватись дуже прогресивні форми отрути, наприклад – за допомогою електронних сигарет.

Карпічков називає такі "мішені Путіна":

Олег Гордієвський, 79 років. Розвідник МІ6, подвійний агент часів Холодної війни, який виїхав з Росії у 1985 році у багажнику автомобіля. Передав чимало даних британській розвідці.

Білл Браудер, 53 роки. Народжений у США фінансист, заборонений в Росії з 2005 року. Інтерпол відмовився видавати Браудера Росії після того, як він був заочно засуджений за шахрайство. Браудер домігся ухвалення в США і не тільки "акту Магнітського".

Крістофер Стіл, 53 роки. Колишній офіцер МІ6, нині приватний розслідувач. Ймовірний автор "Досьє Трампа" щодо зв'язків американського президента з Кремлем.

Ігор Сутягін, 53 роки. Вчений, фахівець з ядерної зброї, засуджений за шпигунство на користь Британії. Після майже 11 років колонії був обміняний в рамках обміну засудженими між Росією та США та опинився у Великій Британії.

Юрій Швець, 65 років. Колишній майор КДБ, перейшов на бік США з 1994 року. Ключовий свідок у розслідуванні отруєння колишнього шпигуна Олександра Литвиненка.

Володимир Резун (літературний псевдонім Віктор Суворов), 70 років. Капітан ГРУ Радянського Союзу, перейшов до Британії у 1978 році. Пише неодностайні книжки про історію армії СРСР.

Карпічков запевняє, що тільки 12 лютого, на свій день народження, дізнався від колишнього колеги, що перебуває у "смертельному" списку. До цього на нього здійснювались атаки хімічними речовинами двічі – перша з них того ж тижня, коли отруїли Олександра Литвиненка. Згідно медичних висновків, які шпигун показав виданню, отруєння називалось ймовірною версією різкого погіршення здоров'я, але не було доведене. Численні аналізи потому також не змогли виявити причини численних порушень здоров'я.

Борис Карпічков народився у 1959 році у радянській Латвії. Закінчив школу КДБ у Мінську у 1984 році, служив у Ризі у відділі КДБ, що спеціалізується на контррозвідці. Після розділу Союзу залишився в Латвії, але продовжив шпигувати вже на користь ФСБ. Три роки був подвійним агентом, але у 1995 році був розкритий латвійськими спецслужбами. Виїхав до Росії, де провів кілька місяців в московській тюрмі. Вдалось втекти, за підробленими документами подався до Великої Британії.

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великобританії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив у лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався в поліцію із заявою про те, що побоюється за своє життя, а дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер у 2006 році в результаті отруєння полонієм.

Схожі новини