Передплата 2024 «Добрий господар»

Уряд розпочав опис та арешт активів, які належать «Газпрому» в Україні

  • 07.03.2018, 19:57
  • 867

В уряді розпочали процес опису та арешту майна компанії «Газпром» в Україні, у зв’язку з рішенням Антимонопольного комітету від січня 2016 року.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті уряду.

«Позиція України у ситуації з «Газпромом» має бути жорсткою і послідовною», - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Також прем'єр доручив почати процедуру арешту активів «Газпрому» по всьому світі. Він наголосив, що «Газпром» має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу і так само виконувати вимогу Антимонопольного органу України та рішення українських судів.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України наклав на «Газпром» штраф за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україні в розмірі майже 86 млрд грн.

За рік, через пеню, сума подвоїлася. Загалом йдеться про стягнення з «Газпрому» в дохід загального фонду Державного бюджету України 171 931 854 000 грн.

До активів, які уряд планує арештувати потрапило майно компаній «Газпромзбут Україна» та Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України, а також цінні папери ПАТ «Інститут ЮЖНІІГІПРОГАЗ» та АТ «Газтранзит». До оцінки вартості цінних паперів залучили українську компанію «Українська експертна група», яка оцінила вартість акцій АТ «Газтранзит» в 630 747 656,00 грн. Ці акції мають бути продані на відкритих аукціонах.

Володимир Гройсман наголосив: «В нинішній ситуації ми повинні об'єднати усі наші зусилля для того, щоб змусити «Газпром» виконувати усі свої зобов'язання. За невиконання зобов'язань російський монополіст має нести жорстку відповідальність», - сказав глава уряду.

Як відомо, «Нафтогаз» судиться з «Газпромом» з 2014 року щодо двох великих питань - ціни на російський природний газ і транзит газу.

22 грудня 2017 року «Нафтогаз» заявив, що виграв арбітраж проти російського «Газпрому» у справі про постачання газу. Також «Нафтогаз» домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів у понад 10 разів у відповідності до його фактичних потреб у імпорті газу.

Схожі новини