Передплата 2024 «Добра кухня»

На Львівщині думають над тим, щоб люди не полишали рідний край

Зокрема робили це на “круглому столі” “Оплата праці в Україні: стан і перспективи”, який відбувся у Львівській ОДА з  ініціативи науковців та громадськості

Львівщина повинна подати приклад у державі і напрацювати пропозиції, які необхідно внести до законодавства, щоб люди не залишали Україну, а хотіли працювати на рідній землі.

Про це йшлося на “круглому столі” під актуальним на сьогодні заголовком: “Оплата праці в Україні: стан і перспективи”. Він відбувся у Львівській ОДА з ініціативи науковців та громадськості.

Під час круглого столу група науковців НУ «Львівська політехніка» на ЛНУ ім. Івана Франка запропонували проект, реалізація якого впродовж наступних 5-7 років повинна забезпечити зростання як валового регіонального продукту, так і підняття рівня заробітної плати, а також сприяти збільшенню ємкості регіонального ринку праці за рахунок створення нових робочих місць в Львівській області.

Директор департаменту економіки Львівської ОДА Роман Филипів відповів на численні запитання присутніх, які стосувалися ситуації на ринку праці сьогодні. Зокрема, у січні 2018 року середня заробітна плата у Львівській області становила 6950 грн. Порівняно з січнем 2017 року вона зросла на 29,4%. У нашій області триває роота з залучення інвестицій, створення нових робочих місць. Службовець відзначив, що менше інвестицій з Кіпру, а більше — з інших країн. За підсумками обговорення Роман Филипів зазначив:«Ми повинні переконувати бізнес за результатами таких заходів, що сьогодні зростання заробітної плати поряд з національно-патріотичним вихованням – це ті два напрямки, ключових критерії, які сприятимуть сьогодні тому, щоби найманий працівник залишився в Україні». -

Доцент НУ "Львівська політехніка" Богдан Іличок зауважив, що дієвість оплати праці визначається тим, наскільки повно вона виконує свої основні функції, зокрема відтворювальну, стимулюючу, регулюючу, соціальну та формування платоспроможного попиту населення. Науковці відзначали той факт, що рівень економіфки в України такий, як був у 90-ті роки, а інші сусідні країни, зокрема, Білорусь, випередили нас і пішли далі. Науковці та представники громадських організацій розповіли про те, що Львівщина повинна першою в державі напрацювати пропозиції, аби реально збільшити заробітну плату і створити людям усі умови, щоб вони не полишали рідний край.

Тим часом. У ГУ статистики у Львівській області повідомили, що найбільш оплачуваними у січні 2018 року були працівники підприємств та організацій з виробництва фармацевтичних продуктів і препаратів (14085 грн); з добування кам’яного та бурого вугілля (12340 грн); фінансової та страхової діяльності (11133 грн); з добування сирої нафти та природного газу (10923 грн); лісового господарства та лісозаготівлі (10372 грн).

Натомість найменшу зарплату отримували працівники охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (4749 грн), сфери адміністративного та допоміжного обслуговування (4767 грн) та тимчасового розміщування й організації харчування (4810 грн).

Схожі новини