Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Керівник САП засумнівався в запуску Антикорупційного суду в 2018 році 

  • 03.03.2018, 14:59
  • 1 053

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький вважає, що Антикорупційний суд навряд чи запрацює в 2018 році.

Про це він повідомив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

"Я не впевнений, що він (Антикорупційний суд - ред.) до кінця року буде працювати. Навіть навпаки: я більше впевнений, що не буде. Так, я хочу, щоб він запрацював уже в цьому році, але об'єктивно розумію: цього не буде. Хотів би помилитися", - сказав Холодницький.

За його словами, прийнятий цей закон може бути і в березні. "Але прийняти закон і створити суд, набрати суддів і забезпечити їх роботу - це різні речі", - підкреслив він.

Він зазначив, що для запуску суду необхідно відібрати на конкурсі кращих юристів України, готових працювати суддями в умовах складних викликів, а також забезпечити суд приміщеннями та належними умовами роботи.

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) раніше заявив, що ключовими умовами виділення траншу кредиту є прийняття закону Про Антикорупційний суд, а також виконання обіцянок щодо приведення цін на газ до ринкового рівня.

Так, 23 грудня 2017 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект президента України Петра Порошенко Про Антикорупційний суд.

Пізніше Європейський Союз (ЄС) розкритикував президентський законопроект, оскільки він суперечить обіцянкам Києва та рекомендації Венеціанської комісії.

МВФ також розкритикував законопроект, стверджуючи, що окремі його положення не сумісні із зобов'язаннями України за програмою співпраці з Фондом.

Зауваження МВФ стосуються процедури добору суддів, положень закону, спрямованих на гальмування створення Антикорупційного суду, а також щодо юрисдикції суду. Всього в МВФ зробили дев'ять системних зауважень.

Крім того, посол США в Україні Марі Йованович заявила, що після реєстрації законопроекту про Антикорупційний суд у Верховній Раді, його необхідно включити в порядок денний і врахувати рекомендації Венеціанської комісії.

Посол Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що Україна повинна створити Антикорупційний суд до президентських виборів.

Глава Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник зазначив, що суд може запрацювати в Україні вже до кінця 2018 року, якщо Верховна Рада в найближчий місяць затвердить відповідний закон про його створення.

Відзначимо, що міністр фінансів Олександр Данилюк прогнозує створення Антикорупційного суду в квітні.

Схожі новини