Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові відкрили одну з перших в Україні лабораторій віртуальної реальності

  • 28.02.2018, 20:19
  • 558

Лабораторія віртуальної реальності, яку у середу, 28 лютого, відкрили на вул. акад. Колесси у Львові – перша у місті, але й також – одна із перших в Україні.

Кілька ноутбуків, один стенд із окулярами та маніпуляторами для підкорення віртуальної реальності та атмосфера інновацій – ось що таке лабораторія від Tech StartUp School.

«Лабораторія має дві мети. По-перше, це розробка стартапів, інноваційних продуктів віртуальної і доповненої реальності. Другий момент – це є тестування цих продуктів на реальних споживачах, інвесторах», – розповів керівник Tech StartUp School Назар Подольчак.

Обладнали лабораторію спершу для студентів НУ «Львівська політехніка». Вони тут – рушійна ІТ-сила. Втім до співпраці запрошують усіх охочих.

«Ми можемо зробити так, щоби ці студенти-мудрагелики, які бажають і хочуть змінити світ, щоб вони залишались у Львові. Ну, ми ж не дарма smart city», – пояснила професорка НУ «Львівська політехніка» Наталія Чухрай.

Мандрують віртуальною реальністю тут завдяки окулярам та маніпуляторам HTC. Зазвичай у програмі The Lab. У цифровому вимірі можна переглянути проекти, відкоригувати стартапи та пограти в ігри.

«У нас є комп'ютер, який фактично опрацьовує програмне забезпечення для віртуальної реальності. По боках – спеціальні такі датчики, які генерують поле для віртуальної реальності», – пояснив працівник Tech StartUp School Роман Васьків. І додав: «А ще маємо маніпулятори. Це наче продовження нашої руки. З його допомогою ми можемо переміщатися у віртуальній реальності. До прикладу, брати певні об'єкти, використовувати функції телепортації».

Розробляють тут і стартапи. Наприклад, першокурсник Львівської політехніки Сашко Кнюпа із командою створив проект для уроків астрономії – «Solar System». Додаток до смартфону працює у доповненій реальності: до того, що можна побачити на власні очі, додаються віртуальні елементи.

«Ми зможемо продемонструвати школярам у майбутньому, як виглядає Сонячна система. Показати конкретно, як буде виглядати система зблизька. Тобто викладач зможе зупиняти, наприклад, і розповідати про сонце, про Землю, про будь-які інші планети Сонячної системи», – розповів Сашко Кнюпа.

Обладнали лабораторію за спонсорські кошти. Загалом обладнання обійшлося в 5 тис. доларів США. Тепер закликають до співпраці інвесторів та однодумців, аби разом творити якісний продукт.

Схожі новини