Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові вперше в Україні хірурги заново сформували стравохід 1,5-місячному немовляті

  • 26.02.2018, 13:23
  • 12.2K

У львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ півторамісячному маляті, яке народилося практично без стравоходу, хірурги вперше в Україні сформували власний орган малотравматичним способом.

Операцію проводили у два етапи. Відомий дитячий хірург Вроцлавського медичного університету, президент асоціації дитячих хірургів Польщі Даріуш Патковський двічі спеціально приїжджав до Львова, повідомляє ZAXID.NET.

До складу операційної бригади, яку очолив Даріуш Патковський, увійшли львівські дитячі хірурги Андрій Дворакевич, Роман Ковальський, Олег Ленів і Олександр Колодій. 30 січня 1,5-місячному немовляті провели першу операцію, під час якої вдалося зменшити проміжок між частинами стравоходу з 5 см до 2 см.

Тиждень дали організму дитини адаптуватися до нових умов і 3 лютого провели другу операцію, також ендоскопічно, під час якої вже повністю з’єднали (зшили) стравохід.

Таку операцію з формування власного стравоходу дитини, в якої була довговідрізкова атрезія, в Україні провели вперше, тож усі: і батьки дівчинки, і лікарі чекали на результат, який міг бути відомий лише через два тижні.

Успішне проведення такої операції, як кажуть лікарі, лише половина справи. Після операції таку дитину треба ще виходити. Дитину виходжували доволі довго. Вона тиждень провела в реанімації, де біля неї чатували завідувач відділення Андрій Альбокрінов, лікарі-анестезіологи Валентина Перова- Шаронова, Андрій Галян (лікуючий лікар) та інші. За цей час біля неї позмінно чергували 10 лікарів і медсестер. Але дівчинка, на щастя, цього ускладнення уникнула, що було великим плюсом.

Схожі новини