Передплата 2024 ВЗ

Відомий банкір розповів, як за часів Януковича у нього відібрали бізнес та ув'язнили його брата

  • 26.02.2018, 12:33
  • 1 000

Колишнього власника та керівника націоналізованого нині "Укргазбанку", екс-нардепа від Партії регіонів та колишнього голову Львівської обласної державної адміністрації Василя Горбаля за правління Януковича переслідували за вказівкою тодішнього очільника СБУ Валерія Хорошковського, а частина його активів відійшла до оточення Сергія Арбузова.

Про це Горбаль розповів в ефірі програми "Досьє" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

За його словами, причиною його переслідування з боку перших осіб держави було їхнє бажання позбутися його як політичного опонента, а безпосереднім приводом - думка про те, що він нібито фінансував виборчу кампанію Юлії Тимошенко.

"Одного разу тодішній генеральний прокурор Віктор Пшонка сказав мені, що Хорошковський розповів байку про те, як начебто я фінансував в великих обсягах - була названа фантастична цифра: 400 мільйонів доларів - Юлію Тимошенко. І після того дали команду "розібратися" зі всім. Тобто була складена певна легенда чи декілька легенд, які дали можливість затаврувати людину, а всі решта, з огляду на дисципліну, котра була тоді у фракції та у партії (ПР - ред.), всі відвернулися і це вже стало моєю проблемою", - зазначив Горбаль.

У 2011 році його брата й одночасно одного з тодішніх керівників "Укргазбанку", Олега Горбаля, заарештували за підозрою у начебто розтраті 80 млн грн, перерахованих на рахунок однієї з компаній.

"Це було пов'язано із бізнесовим конфліктом і з політичними протиріччями: невдоволенням Януковичем моєю діяльністю у Львові і постійними суперечками, моєю позицією по Львову. Коли воно накопичилося, коли оточення Януковича зрозуміло, що якраз вдалий час для того, щоб мене усунути. Це усунення почалося від початку мого призначення до Львова, тому що стояла мета очистити Київ від керівника столичної організації (Партії регіонів - Ред.), щоб я десь був подалі, аби можна було успішно вибудовувати кадровий пасьянс у місті Києві", - розповів політик.

Одним із таких "протиріч" Горбаль назвав "штучну, за сприяння влади з Києва" перемогу ВО "Свобода" на місцевих виборах 2012 року на Львівщині й очолення представниками цієї політсили обласної ради.

"Хоча політичні розклади там були зовсім інші. Могли б бути інші варіанти", - додав він.

Він не виключає, що режим Януковича також готував його особисте затримання й подальше ув'язнення.

"Якби голова регламентного комітету Володимир Макеєнко не притримав заяву про позбавлення депутатських повноважень, а він це зробив навмисно, яку я писав вже як голова обласної адміністрації, то те, що відбулося з братом, відбулося просто би зі мною. А так я отримав брата-заручника й мав ходити якось добиватися справедливості, аби уся ця нісенітниця була завершена", - зазначив Горбаль.

За його словам, його брат вийшов зі слідчого ізолятора виключно за рахунок гуманізації законодавства, коли з'явилася можливість внесення застави.

"Він отримав компенсацію розміром 150 тис грн за півроку утримання в СІЗО і 2 роки 2 місяці під слідством. Це не дивлячись на те, що 2012 року за нього було сплачено найбільшу на той час суму застави - 5 млн грн або, як на той час, майже 850 тисяч доларів. Коли ми отримали назад цю заставу, з огляду на девальвацію, це були вже зовсім інші гроші", - деталізував Горбаль.

Що ж стосується бізнесу, то він теж опинився у "регіоналів":

"Певний бізнес я довіряв своїм партнерам, які у 2011 році вирішили поміняти партнерство зі мною на більш кон'юктурно привабливе з Арбузовим та його оточенням. Я отримав ще й протистояння з "новою", "молодою" командою Януковича".

Він уточнив, що по більшості з цих випадків ним було подано заяви до правоохоронних органів, однак свою власність йому так і не вдалося повернути.

Схожі новини