Передплата 2024 «Добра кухня»

Мелодія, в якій обривається життя…

Лікар і композитор із Чернівців написав симфонічну кантату “Пам’яті Небесної сотні”

До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні Чернівецька філармонія підготувала спеціальний концерт, родзинкою якого стала кантата Євгена Воєвідки – лікаря обласної клінічної лікарні і водночас композитора, який вже не вперше звучав з професійної сцени.

Останні ноти скорботної пісні “Пливе кача” у виконанні камерного хору “Чернівці” плавно переходять у трагічну “Мелодію” Володимира Івасюка. Твір автора “Червоної рути” виконав камерний оркестр “Capriccio” із солістами-скрипалями, подружжям Павлом Чеботовим та Людмилою Шапко.

Композитор народився у лікарській родині, крім медичної, має ще й музичну освіту (Чернівецьке училище мистецтв ім. С. Воробкевича). На сцені Чернівецької філармонії вже йшли його мюзикл “То лише казка” і вокально-симфонічна поема “Берестечко”.

А у 2014 році він написав цю кантату – для симфонічного оркестру і хору, вона звучить майже 20 хвилин. Виконання твору супроводжується відеофрагментами із київського Майдану січня-лютого 2014-го року.

У день концерту ми записали це коротеньке інтерв’ю із Євгеном Воєвідкою на його робочому місці - у лікарні.

“Кантата написана у 2014 році, - розповів лікар і композитор. – Вона писалася під враженнями тих подій, які ми спостерігали з екранів телевізора. У творі не має головного соліста, тому що головний герой моєї кантати – це український народ, в даному випадку – камерний хор “Чернівці“. Мені хотілося передати весь трагізм тих подій і за допомогою слова також. Кантата називається “Пам’ яті Героїв Небесної сотні”, але по суті вона відображає всю Революцію Гідності у хронологічному порядку. Твір сповнений трагізму, але і оптимізму, коли люди мріють про гідне життя. Музика була первинна, а потім текст. Вірші писав сам. Оскільки у мене текст слідує музичній формі, то вірш не має тут якогось ритму. Отож шукати поета, який би писав вірші до вже готової музики, під це, складно. Мені було легше, бо я точно орієнтувався, що, і як я хотів сказати. Писав те, що відчував. І це - моя данина людям, які загинули…”

Схожі новини