Передплата 2024 «Добрий господар»

У Казахстані затвердили новий алфавіт на основі латиниці

  • 20.02.2018, 09:57
  • 1 651

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв затвердив нову редакцію національного алфавіту на основі латиниці.

Про це повідомляє прес-служба президента Казахстану.

Назарбаєв вніс зміни в указ, який був підписаний в кінці жовтня 2017 року.

Згідно з документом, повністю перехід на латиницю повинен завершитися до 2025 року.

В оновленій версії алфавіту міститься менше латинських літер з апострофами. Без апострофів будуть використовуватися літери о, u, y, а також з'явилися дві подвійні букви - sh і ch.

Президент країни говорить, що головна мета такого переходу — модернізація і розвиток казахської мови, культури та економіки. Назарбаєв зазначає, що в сучасному світі державі з латинським алфавітом буде простіше. Багато експертів припустили, що переходом на латиницю Назарбаєв хоче підкреслити свою незалежність від Росії, але глава Казахстану такі пояснення відкидає.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Назарбаєв доручив своїй адміністрації підготувати документи для переведення казахської мови на латинський алфавіт з кирилиці, що символічно віддалить центральноазіатську країну від Росії. На думку Назарбаєва, перехід на кирилицю 1940 року мав політичний характер.

Варіант латинського алфавіту, який використовувався в Казахстані з 1929 по 1940 рік, відомий як яналіф, або новий тюркський алфавіт. Він був розроблений Комітетом нового алфавіту при ЦВК РСР. Перехід на латиницю в Казахстані почали обговорювати ще 2007 року з ініціативи президента.

Схожі новини