Передплата 2024 «Добрий господар»

Справа Майдану: ГПУ відправила до суду 16 справ відносно суддів, які виносили вироки активістам

  • 19.02.2018, 14:40
  • 795

Департамент спецрозслідувань Генпрокуратури направив до суду 16 обвинувальних актів відносно суддів, які позбавляли водійських прав представників Автомайдану та незаконно арештовували учасників протестних акцій під час Революції Гідності.

Про це заявив керівник департаменту Сергій Горбатюк під час круглого столу "Відповідальність суддів Майдану. Обіцянки та реальність", повідомляє Укрінформ.

"По 16 суддям обвинувальні акти направлені до суду, з них стосовно прийняття рішень по Автомайдану - це 7 суддів, 1 рішення щодо заборони проведення мітингів, інші 8 - стосовно ухвал про запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою", - зазначив він.

Крім того, слідство підготувало іще декілька повідомлень про підозру за фактом протидії протестним акціям суддями. Наразі документи перебувають на вивченні у прокуратурі.

Загалом, за словами Горбатюка, правоохоронці розслідують понад 600 рішень судів щодо позбавлення прав представників Автомайдану і понад 300 випадків незаконних притягнень до кримінальної відповідальності суддями з подальшим обранням запобіжних заходів - здебільшого у вигляді тримання під вартою.

Керівник Департаменту спецрозслідувань повідомив, що слідчі судді саботують розслідування відносно своїх колег і видають необхідні санкції на слідчі дії із запізненням у декілька місяців.

"У справах щодо розслідування суддів є протидія розслідуванню. Беремо як приклад суддю Печерського райсуду. У липні до нього звернулися за дозволом на роздрук телефонних з'єднань суддів під час Майдану. Місяць, другий, третій не розглядає. Йому практично кожні два тижні нагадуємо. Лише у лютому, після восьми нагадувань, він видав ухвалу про відмову у проведенні слідчих дій, датовану 10 липня. Тобто, майже 7 місяців водив за ніс, а потім відмовив. З цього приводу готується скарга до Вищої ради правосуддя", - зазначив Горбатюк.

Він повідомив, що за інформацією слідства, дії суддів стосовно протидії учасникам Автомайдану та незаконним арештам мітингувальників координувалися з Генпрокуратури, прокуратури міста Києва, Міністерства внутрішніх справ та Адміністрації Президента. Водночас жоден суддя стосовно цього іще не дав прямих показів.

Схожі новини