Передплата 2024 ВЗ

У Франції запровадять обов’язковий набір до війська

До армії потрапить понад 600 тисяч рекрутів

Обов’язковий призов до війська був однією з виборчих обіцянок президента Франції Емануеля Макрона.

Тепер готується відповідний президентський законопроект «універсальної національної служби», згідно з яким особи віком 18-21 рік мали б відбути військовий вишкіл упродовж трьох-чотирьох місяців. Емануель Макрон розповів на прес-конференції, що деталі цього документа оприлюднять у квітні. Відповідаючи на запитання про бюджет цієї ідеї, він сказав, що його не турбують фінансові проблеми, адже йдеться «не про реконструкцію казарм».

Передбачають, що у разі реалізації президентської обіцянки, до лав війська потрапить 600-800 тисяч молодиків.

Однак законопроект Макрона спричинив дискусії в уряді. Міністерство оборони, до прикладу, вважає, що зміни відбуватимуться на волонтерських засадах, тож не будуть обов’язковими для всіх. Таке трактування одразу ж відхилив прес-секретар президента Бенджамін Ґріво. «Проект буде універсальним та обов’язковим», - наголосив він.

Сам же Емануель Макрон вважає, що запровадження обов’язкової військової служби стане підготовкою до ймовірної глобальної небезпеки, яку можна порівнювати лише з часами «холодної війни». Рівно ж він бажав би відновити серед французької молоді почуття патріотизму, дати їй потрібні військові навики у період терористичних загроз.

Цікаво, що сам президент не відбував обов’язкової військової служби. До того ж загальна військова повинність була скасована у Франції 1996-2001 рр.

Схожі новини