Передплата 2024 «Добрий господар»

Через 30 років залишимося без шоколаду?

Через глобальне потепління, внаслідок якого какао-боби - основний інгредієнт шоколаду, - загинуть від грибкових уражень і вірусів

Учені Каліфорнійського університету Берклі (США) зробили сенсаційне відкриття - до 2050 року у світі може закінчитися шоколад! І все через глобальне потепління, внаслідок якого какао-боби, які є основним інгредієнтом шоколаду, загинуть у боротьбі з грибковими ураженнями і вірусами.

Це відкриття спонукало вчених університету Берклі до співпраці з корпорацією Mars, - аби зберегти какао-дерева від зникнення. Вчені розробили технологію для модифікації ДНК рослин. Якщо експеримент виявиться успішним, крихітні саджанці зможуть вижити у різних кліматичних умовах.

Какао-дерева можуть рости лише на певних територіях: приблизно на 20 градусів на північ і на південь від екватора. При цьому їм потрібна висока вологість протягом усього року. Згідно з даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, підвищення температури лише на 2,1 °С протягом найближчих 30 років становитиме загрозу какао-деревам. І відповідно, світовій шоколадній промисловості.

Понад 50 % світового виробництва какао припадає на дві країни у Західній Африці - Кот-д’Івуар і Гану. Однак уже через кілька десятиліть ці території стануть непридатними для вирощування “шоколадних” дерев...

Схожі новини