Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Оновлений Перинатальний центр працюватиме за новими правилами медреформи

У рік заклад прийматиме три тисячі породіль

Відреконструйований, із найсучаснішою технікою Львівський перинатальний центр на вул. Дж. Вашингтона, 6 прийме перших пацієнток у третій декаді березня цього року. У цьому запевнив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час робочої поїздки на Львівщину.

Цієї події понад чотири роки чекали 437 працівників медичного закладу, які залишились без постійного місця праці від 2013 року, відколи закрили на реконструкцію перинатальний центр. Працювали, хто де міг влаштуватися — хто в приватних медичних закладах, хто бавив діти. Тепер з надією чекають, коли повернуться на свої робочі місця

Заступниця голови Львівської ОДА Ірина Гримак зазначила, що будівля Перинатального центру готова до відкриття, усі будівельні роботи завершені, замовлено медичне обладнання та меблі.

Йдеться про корпус А-2, який функціонуватиме як адмінкорпус та діагностичний центр. Тут розмістять рентген-кабінети та ультразвукові кабінети із відповідним найсучаснішим медичним обладнанням. Завершені роботи у корпусі А-3, де будуть розміщені операційні та лікувальні палати. Тут буде сім пологових залів та дві операційні. У березні розпочнуть другу чергу робіт - реконструкцію корпусу Б3, де планують відділення гінекології. Там усі роботи завершать до кінця року.

Із державного бюджету на реконструкцію Перинатального центру на початку літа виділили понад 45 млн грн. Заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак повідомила, що на завершення робіт потрібно ще 122 мільйони гривень. «Сьогодні стоїть питання 55 мільйонів гривень на закупівлю медобладнання, 67 мільйонів гривень нині потрібно на завершення реконструкції корпусу Б-3, тобто другої черги», – пояснила Ірина Гримак.

Тим часом обласна рада, якій підпорядкований центр, має намір до кінця лютого оголосити конкурс на посаду директора комунального закладу Львівської обласної ради. Про це розповів кореспондентові “ВЗ” заступник голови облради Володимир Гірняк. “Зараз обласна рада поставила собі за завдання - фінансування Львівського перинатального центру. Минулоріч ми виділили 25 млн грн, цього року — ще 25 млн грн. Мета — щоб до кінця року повністю запрацював цей заклад, і усі люди повернулися до роботи”.

Саме директор керуватиме лікарнею, а не головний лікар, як зараз. «Директор, окрім контролю за всім процесом, працюватиме над залученням коштів, формуванням бюджету, конкурентноздатністю установи та міжнародною співпрацею. Функції головного лікаря виконуватиме заступник директора», – пояснила директор департаменту охорони здоров'я ЛОДА Ірина Микичак.

Оновлений Перинатальний працюватиме за новими правилами медреформи, які впроваджують у нашій державі та області. “Ми зможемо говорити про запровадження легальної платної допомоги для того, щоб установа розвивалася. Буде і безоплатна, у межах того, що записано у нашому законодавстві України. Залучатимемо різні джерела — кошти фондів тощо”, - каже Ірина Микичак. Щорічно тут прийматимуть до 3 тисяч породіль. Це менше, ніж було до реконструкції, але пов'язано з нижчим рівнем народжуваності, який є зараз

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень