Передплата 2024 «Добра кухня»

Трудова міграція українців в ЄС може стати більш загрозливою ніж корупція і Кремль, -аналіз США

  • 08.02.2018, 19:10
  • 1 573

Масовий виїзд українців на заробітки в східні країни Європейського Союзу веде до масштабної демографічної кризи в самій Україні.

Про це йдеться в дослідженні, проведеному неурядовим аналітичним центром США Atlantic Council, повідомляють Українські новини.

Як повідомляється, останнім часом у країнах Східної і Центральної Європи стало дуже популярним запрошувати українців на роботу. В Чехії і Польщі вони вже є найбільшою нацменшиною, а протягом десятиліття можуть стати домінуючою меншістю в містах всього східноєвропейського регіону.

Згідно з дослідженням, основною причиною міграції українців є той факт, що власне населення цих країн також скорочується.

"Центральна та Східна Європа страждають від ідеального шторму демографічного спаду, який загрожує звести нанівець політичний та економічний прогрес, досягнутий за останні чверть століття", - сказано в дослідженні.

Ще одна причина полягає в тому, що українські заробітчани набагато вигідніші для європейців, ніж африканці чи азіати, чия міграція в ЄС відбувається вже дуже давно. І причина тут політична, стверджує автор статті.

Так, в січні чеський уряд оголосив про плани подвоїти свою щорічну квоту для українських робітників-мігрантів з 9 600 до 19 600 осіб. Три роки тому квота становила всього 3800 чоловік.

Результати дослідження свідчать про те, що українці теж дуже зацікавлені у виїзді за кордон, адже у них на батьківщині найнижча середня зарплата в Європі і збройний конфлікт.

У той же час, відтік українців в Центральну і Східну Європу створює серйозні проблеми для самої України, підвищуючи перспективи демографічного спаду, який може легко випередити ті, які вже є катастрофічними прогнозами ООН для країни.

"Якщо Україна не вирішить це питання в терміновому порядку, демографічна криза в країні погіршиться. Протягом поколінь депопуляція може стати набагато більшою загрозою, ніж корупція і Кремль", - вважає автор статті.

Схожі новини