Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна відповіла на резонансну пропозицію Трампа щодо "Мінську"

  • 20.01.2018, 09:39
  • 762

Україна вітає пропозицію президента США Дональда Трампа про модернізацію Мінських переговорів, зокрема про їх перенесення зі столиці Білорусі.

Про це в коментарі "Обозревателю" заявив глава Радикальної партії Олег Ляшко.

"Ми підтримуємо заяву Трампа про те, що Мінський формат переговорів повинен бути змінений. "Мінськ" свою функцію виконав. Зобов'язання, які взяв президент Петро Порошенко в Мінську, суперечать національним інтересам України. Цей формат не приносить мир, не забезпечує цілісності і перетворює Донбас на Придністров'я", - заявив він.

Також Ляшко підкреслив, що в Мінських домовленостях немає ні слова про Крим.

"Тому сьогодні завдання нашої влади - новий формат і звільнення Донбасу та Криму. Підписанти Будапештського меморандуму повинні виконувати свої обов'язки. Переговори про відновлення миру в Україні і територіальної цілісності повинні тривати саме в "будапештському форматі", - зазначив Ляшко.

У свою чергу секретар комітету з питань національної безпеки і оборони, нардеп від фракції Блоку Петра Порошенка Іван Вінник розповів "Обозревателю", що сприйняв заяву президента США як наслідок прийняття в Раді закону про реінтеграцію Донбасу.

"Ми чітко визначили суб'єктність РФ, агресію Росії на Донбасі. Це свідчить про те, що в мінському форматі Росія виконувала консультаційні функції, була представлена ​​в якості дипломатичного і політичного гаранта, але насправді була суб'єктом гібридної агресії проти України. На цьому, очевидно, і робив акцент Трамп. Він має на увазі, що потрібно міняти позицію Росії", - сказав Вінник.

Плюс, з його слів, потрібно не забувати про Білорусь, яка в Мінському форматі насправді є проросійським партнером.

"Тому Мінськ повинен бути замінений на кукую іншу локацію. На яку? Я говорити не можу. Поки складно прогнозувати майбутнє. Але що стосується можливості участі США в такому новому форматі, то, з огляду на, що ця заява прозвучала від президента Трампа, ймовірно , Штати вже залучені в цей формат", - не виключив нардеп.

Тим часом глава правління ВГО "Громадянська мережа" Опора "Ольга Айвазовська розповіла про критерії проведення переговорів. За її словами, Мінськ відповідає лише двом з трьох основних вимог.

Проте представники "ЛНР" зустріли заяву Трампа з негативом. Його звинуватили у відсутності тиску на Київ, а пропозиція, нібито нічого не означає.

Схожі новини