Передплата 2024 «Добрий господар»

Зупинки задом наперед, широкі дороги, у багатоповерхівках – тенісні корти...

Враження золочівського інженера-будівельника Тараса Куйбіди від канадського Торонто.

У Золочеві, що на Львівщині, встановили оригінальну скляну зупинку громадського транспорту... задом наперед (на фото). Подібна зупинка є також у Вінниці. Ініціатор незвичної зупинки у районному Золочеві – інженер-будівельник Золочівської міської ради, 39-річний Тарас Куйбіда. На це його надихнула подорож до друзів до канадського Торонто. Каже, такі зупинки у канадських мегаполісах на кожному кроці.

“У Торонто звернув увагу, що деякі зупинки повернуті спиною до проїжджої частини, - каже Тарас Куйбіда для “ВЗ”. - Коли у Золочеві виникло питання спорудження нових зупинок громадського транспорту, зібрав нараду серед інженерів-будівельників, де розповів їм про канадський досвід. Погодилися. Але у нас є проблема — вузький тротуар. Та зупинку задом наперед все ж вдалося встановити. Які три переваги цього ноу-хау? Перша — металевий каркас захищає пасажирів від наїзду транспортних засобів. Друге — така зупинка не дозволяє дітям вибігати на проїжджу частину дороги, бо перед ними — закритий простір. Третє — у дощову погоду, коли вода тече повз бордюри, зупинка захищає пасажирів від бризків з-під коліс автівок”.

Тарас Куйбіда каже, найбільше у Канаді його вразила організація громадського простору, особливо на автошляхах. Дороги і тротуари там широкі. “В Україні важко розширити деякі дороги, бо забудову територій планували давно, - каже він. - У Торонто просторі вулиці передбачені на етапі формування проекту. Там багато зелених зон. У західноукраїнських містах перехрестя майже невидимі. А у Торонто ситуація інша. Водій здалеку бачить перехрестя чи, скажімо, пішохода на “зебрі”.

Пан Тарас працює інженером з 2011 року. Цікавився, скільки заробляють інженери у Канаді. “Середня зарплата моїх колег — 8-10 тисяч канадських доларів, - продовжує розмову Тарас Куйбіда. - Ціна залежить від кваліфікації фахівця. У Торонто немає проблем з працевлаштуванням”.

Запитую про менталітет канадійців. “Приємно вразило, що там гармонійно приживаються багато національностей, - відповів Тарас Куйбіда. - Місцеві однаково ставляться до усіх, незалежно від кольору шкіри, раси. Ніхто нікого не ображає. У роботі панує дружня атмосфера. Наприклад, учні з особливими потребами навчаються у тих самих школах, що і здорові діти”.

Левову частку доходів канадійці витрачають не на їжу чи одяг, а на подорожі, відпочинок та розваги. Найбільше люблять відпочивати у паркових зонах. “Зависають” також в аквапарках. Гостям зазвичай показують Ніа­гарський водоспад — одну з візитних карток Канади. “В їжі - скромні. Харчі там не дорогі, - розповів пан Тарас. - На закупи їздять раз на тиждень”.

За компослуги трикімнатної квартири канадійці платять близько 900 доларів. Платіж включає витрати за електрику, тепло, кондиціювання квартири та інфраструктуру в багатоповерхівці. “Сподобалося, що у багатоповерхівках безшумні ліфти, - розповів Тарас Куйбіда. - Не бракує підземних паркінгів. Кожна будівля оснащена 15-метровим басейном, тенісними кортами. На першому поверсі — спеціальні шоуруми. Якщо хтось не хоче приймати гостей у квартирі, пропонує випити кави-чаю у шоурумі. Там можна відзначати і дні народження”.

Фото Золочівської міської ради

Схожі новини