Передплата 2024 ВЗ

На Старий Новий рік презентували Дерев’янка

Колядували добровольці, які захищали Станицю Луганську, і діти з цієї Станиці.

Дерев’яну ляльку вагою 620 кілограмів і висотою 4,2 метра виготовили бійці АТО. На Старий Новий рік у Львівському парку культури і відпочинку відбулася церемонія «оживляння» Дерев’янка. «Оживляли» ляльку її творці – добровольці, які захищали Україну на її східних рубежах, зокрема Станицю Луганську у 2014-15 роках. Робили це вони спільно з дітьми, які завітали до Львова зі Станиці Луганської і колядували разом із львівськими дітьми.

Велична фігура Дерев’янка постала при вході до Парку культури як «колядник». Створити фігуру було непросто, але хлопці чудово з нею впоралися. А потім довго не відходили від свого творіння і милувалися ним. Як і численна малеча, яка прийшла до парку, бігла до ляльки, тягала її за мотузки, – а дерев’яний хлопець усіх вітав.

Цю ляльку зробили власноруч бійці добровольчих батальйонів. Ідея створення належить воїну Назару Витрикушу, який ще до війни, у 2009 році, розробив креслення маріонетки. Після повернення з війни його мрію допомогли втілити побратими. Десяток друзів-побратимів трудилися над Дерев’янком у майстерні коваля Ігоря Слободяна. Цей чоловічище складається з понад сорока деталей, лише на створення його долоні пішло п’ять соснових дощок. Над створенням ляльки трудилися у вільний від роботи час. Ніхто із авторів не є професійним столярем чи теслею, вони різних спеціальностей, здебільшого гуманітарії – юристи, історики, філософи... Один із організаторів, доброволець із батальйону «Чернігів», а також менеджер, різьбяр Юрій Бубес розповів про творчий процес: «Аналогів цій маріонетці немає. Збиралися вечорами. Самі розбиралися, мучилися, переробляли, креслили. Нас консультували скульптори та художники».

«Дерев’янко – за задумом його творців – проста людина, з найкращими якостями, – каже доброволець Олесь Чавага. – Це велика маріонетка, виготовлена з дерева, що є поверненням до природи». Дерев’янко стане героєм яскравих вуличних вистав в Україні та їздитиме на фестивалі за кордоном. Його будуть обслуговувати десять акторів-ляльководів. Маріонетка пересуватиметься за допомогою спеціальних шнурків. Колядницьку зірку для нього виготовив відомий львівський художник, бойовий побратим хлопців Денис Струк.

1500 км подолали діти і підлітки зі Станиці Луганської, щоб заколядувати разом із хором «Жайвір» у Львові. Виступ розпочався у храмі Климентія Шептицького. Пісенний різдвяний проект «Мозаїка» щороку проводить у Львові співачка та режисер Уляна Горбачевська. Цьогоріч вона разом з Олею Михайлюк (агенція «АртПоле») двічі побувала у Станиці Луганській зі співочими майстер-класами. Там сформували ансамбль з талановитих дітей, котрі тепер приїхали до Львова, щоб колядувати разом з дитячим хором «Жайвір». За ініціативи агенції «АртПоле» концерт відбудеться і в Станиці Луганській – 19 січня. Зараз тривають репетиції. Проект підтримує Благодійний фонд Сергія Жадана.

Фото автора

Схожі новини