Передплата 2024 «Добра кухня»

Митрополит УПЦ МП готовий свідчити у справі про дії його єпархії

  • 13.01.2018, 15:17
  • 669

Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука готовий давати свідчення в рамках відкритого досудового розслідування дій, скоєних представниками УПЦ МП, що спричинили конфлікти і сутички в Запорізькій та інших областях України.

Про це Лука заявив під час прес-конференції, яку провів напередодні, пише "Інтерфакс-Україна".

За його словами, внаслідок подій у церквах Запорізької єпархії порушено вже кілька кримінальних справ.

При цьому митрополит висловив здивування з приводу претензій, пред'явлених його єпархії правоохоронними органами.

"Якщо треба я готовий дати свідчення під присягою. Порушено кілька кримінальних справ. Як я дізнався з офіційного повідомлення, ми "розпалюємо міжрелігійну ворожнечу". Але ображають нас, а розпалюємо - ми? Ми громадяни України, і те, що стосується мови - що у нас священики можуть - ніхто не забороняє (говорити українською мовою - ред). Там (у досудових розслідуваннях - ред.) написано, що ми забороняємо державну мову. Я не знаю таких заборон. ... У нас є канони, і ми живемо тими канонами, яким вже понад 2000 років. Я готовий пояснити і дати свідчення", - заявив митрополит.

За даними прокуратури Запорізької області, дії представників УПЦ (МП) кваліфіковані за ч.3. ст.161 КК.

Встановлено, що запорізької єпархією УПЦ (МП) допускається образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, вибірковий підхід до виконання релігійних обрядів, надання переваги особам, які проходили обряд хрещення саме у Московському патріархаті, образа почуттів громадян за релігійними переконаннями, приниження національної честі громадян України, засудження представників церкви, які розмовляють українською мовою.

Схожі новини