Передплата 2024 «Добрий господар»

Священик УПЦ МП із Запоріжжя покидає єпархію через заборону йому розмовляти українською

  • 11.01.2018, 13:39
  • 644

На зборах Запорізької єпархії УПЦ Московського патріархату розгорівся скандал через виступ українською мовою ієрея Анатолія (Ревтова)

Про це Depo.Запоріжжя розповів сам священик.

Інцидент трапився 10 січня. На зборах, зокрема, обговорювали коментарі о. Анатолія у соцмережах з критикою проросійського курсу УПЦ МП (зокрема, стосовно скандалу після відмови священика цієї церкви відспівувати загиблу дитину, охрещену священиком Київського патріархату).

Висловити свою позицію о. Анатолію не дали - його виступ перервали, бо він розмовляв українською мовою.

"Миряни, одразу закричали: "Говорите на русском". Я їм кажу: українська - моя державна мова. А потім до мене підбігає секретар єпархії, каже: "Ты когда к нам пришел 4 года назад, ты говорил на русском". Кажу йому: "Але після того ваша держава напала на мою державу. Люди змінюються, я змінився". Парафіяни кричали, штовхалися", - розповів священик.

Він розповів виданню, що тепер продовжувати служіння в УПЦ МП не зможе. А також додає, що його проукраїнські погляди вже давно призводили до непорозумінь з іншими членами єпархії.

"Ця церква не є українською. Вона використовує гроші України, заробляє на ній, і водночас ненавидить її. Яка це українська церква, якщо в ній ікона царя висить? Я єдиний в єпархії служив українською - півтора роки поспіль. Один раз я намагався почати проповідь українською, іншим разом просто говорив нею з людьми в соборі - обидва рази настоятель мене за це сварив - мовляв, тебе тут ніхто не зрозуміє", - розповів о. Анатолій.

Схожі новини