Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спаржа — королева ділянки

Цьогорічний сезон спаржі (інша назва — аспарагус) уже завершується. Через погодні умови й війну він був непростим. Однак, попри все, згадана культура набуває все більшого поширення в Україні

Ореста Кашицька презентує на Львівському фермерському ярмарку вирощену спаржу. Фото ЛМР та з архіву подружжя Кашицьких
Ореста Кашицька презентує на Львівському фермерському ярмарку вирощену спаржу. Фото ЛМР та з архіву подружжя Кашицьких

Одними з тих, хто ви­рощує її, є жителі міста Мостиська Львівської області Ореста та Генріх Ка­шицькі. На запитання, чому обрали саме цей ще малові­домий овоч, пані Ореста від­повіла: «Шукали щось цікаве, незвичне. Мій чоловік любить ризикувати, постійно моніто­рить агроринок. Так і зупинили свій вибір».

Три роки тому подружжя висадило новинку на площі 2 га.

Репродуктивний матеріал закупили за кордоном. Ко­ристувалися послугами кон­сультанта, котрий і досі дає практичні поради щодо осо­бливостей агротехніки.

Торік ентузіасти отримали перший урожай. Щоправда, він виявився невеликим. Цьо­горічна ж віддача значно кра­ща.

Розпочався збір наприкінці квітня і триватиме до сере-дини червня. Уся продукція органічна, бо росте без «хімії».

У спекотні дні важливо не допустити потрапляння на рос­лини прямих сонячних променів (аби зберігали необхідну конди­цію та пружність). Тож господарі щодня виходять на поле з 5 до 9 години ранку. Саме тоді стебла найвищої якості, відтак мають неабиякий попит у покупців.

Як відомо, спаржа — над­звичайно смачна, корисна і поживна. Вона містить вели­чезну кількість вітамінів А, С, а також цінні мікроелементи (залізо, калій, цинк) і чимало клітковини.

Вирощування аспарагусу вимагає багато ручної праці. Аби її мінімізувати, Кашицькі використовують сортувальне обладнання, а також устат­кування для миття й обрізки стебел. Адже, згідно з євро­пейськими стандартами, роз­мір товарних пагонів має ста­новити 22 сантиметри.

Зауважимо, що насадження потребують догляду навіть після збору врожаю. Площу слід регу­лярно прополювати, не допус­каючи заростання бур’янами. Відтак рослини успішно розви­ватимуться, і наступного року теж можна сподіватися на успіх.