Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На лузі пастимуться… буйволи

Свого часу Олег Сович займався розведенням папуг, фазанів, павичів, декоративних качок, горлиць, амадинів, цуценят та іншої живності. Тепер у нього з’явилася мрія створити буйволину ферму

Олег Сович полюбив таких незвичних для краю тварин. Фото Чортківської міської ради
Олег Сович полюбив таких незвичних для краю тварин. Фото Чортківської міської ради

Спеціально для цього 49-річний чоловік при­дбав у селі Переходи, що за 6 км від Чорткова, ма­леньку занедбану глиняну хату.

Наразі має двох незвичних для Надзбруччя красенів — чорного азійського водяного та угорського сірого буйволів. Обидва — цінних вартісних по­рід.

На Тернопільщині - це пер­ший і наразі єдиний господар, який узявся за таку незвичну справу. Та й загалом в Україні згаданих чотириногих особин не надто багато.

Упродовж життя герой нашої розпо­віді працював кухарем, зварювальни­ком, обвалювальником м’яса, водієм, оператором котельні. Проте завжди паралельно займався тваринами.

Любов до них зародилася ще в дитинстві. Коли інші діти мріяли про іграшки, він хотів… корови. Хоча не має ветеринарної освіти, але знає про живність більше, ніж деякі дипломовані спеціалісти.

Щоправда, буйволи і для пана Олега були не зовсім знайомими. Тож шукав відповідну інформацію в Інтернеті, лі­тературі. Навіть їздив у Закарпатську та Івано-Франківську області на спеціалі­зовані ферми.

Коли привіз до себе першу таку тва­рину, вона виглядала доволі кволою (дошкуляв авітаміноз). Ґазда виходив свою підопічну.

У буйволів цінується не тільки мар­мурове м’ясо, а й молоко — жирне, густе, солодке. До того ж воно містить значну кількість сухих речовин, завдя­ки чому підходить для виготовлення моцарели. Власне цим ентузіаст хоче зайнятися у майбутньому. А ще планує заснувати туристичну локацію.

До речі, почин Олега Совича під­тримала місцева влада. Оскільки тут надають дотації власникам ВРХ, то ви­рішили внести до списку і власника буйволів. Можливо, кошти допоможуть міцніше стати на ноги.

Схожі новини