Передплата 2024 «Добрий господар»

Із молока буйволиць робитиме моцарелу

У селі Переходах (Тернопільська обалсть), що розташоване у лісистій місцевості за шість кілометрів від районного Чорткова, створено першу в Надзбруччі мініферму буйволів

Буйволи на берегах річки Серет прижилися. Фото Чортківської міськради
Буйволи на берегах річки Серет прижилися. Фото Чортківської міськради

Хазяйнує на ній 49-річний любитель тварин Олег Сович. Раніше розводив фазанів, павичів, папуг, горлиць, амадинів, декоративних качок — а тепер взявся за більш габаритних представників фауни.

Господар придбав собі поки що двох екзотів — чорного азійського водяного буйвола та його родака, буйвола угорського сірого. За досвідом їх вирощування їздив у Закарпатську та Івано-Франківську області, багато чого навчився. Зокрема, допоміг одужати одному зі своїх «підшефних», який на початках потерпав від авітамінозу.

Підтримати незвичний бізнес свого краянина вирішили у Чортківській міській раді. Тут надають дотації власникам великої рогатої худоби — тим, хто вирощує корів, бичків. А тепер вирішили стимулювати і доглядальника буйволів. На найближчій сесії планують ухвалити рішення, щоб і пан Олег за вирощування кожної своєї тварини отримував щороку по три тисячі гривень.

Аграрій з Чортківщини каже, що парою буйволів не обмежиться, планує розвести ціле стадо цих красенів. Дуже хоче із молока буйволиць продукувати м’який сир моцарелу (таку знавці вважають найкращою). Скептикам відповідає: якщо монахи в Італії готують моцарелу, то чому цього не можна робити у Чорткові?".

Схожі новини