Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прикарпатський сир за європейськими технологіями

У мальовничому селі Чесниках, що неподалік Рогатина, функціонує кооператив «ЕКОМ», де згуртувалися місцеві власники корів. Очолює його Олег Журавінський, котрий багато років варить «Чесниківський сир»

«Майже десятиліття тому я наважився на ризик – узявся за справу, яку до того ніколи не ро­бив. Результат потішив», – роз­повідає чоловік.

Усе починалось 2012 року, коли в селі не було куди реалі­зовувати молоко. Тоді селяни за сприяння Західноукраїнського ресурсного центру об’єднали свої зусилля.

Спочатку хотіли збирати і пастеризувати білопінну про­дукцію, а потім постачати її освітнім та медичним закладам. Але згодом вирішили виготов­ляти сир. Так розпочався до­вгий шлях проб і помилок.

Перші головки пан Олег із дружиною Ольгою варили на побутовій газовій плиті. Зараз мають просторе приміщення з сучасним швейцарським об­ладнанням.

Молоко закуповують у до­могосподарствах Рогатинщини (не далі, ніж за 30 км від дому). Якщо раніше в кооператив вхо­дило лише п’ять господарств, то нині – близько 50. Колись здавали до 40 літрів молока на день, а тепер – понад 400 лі­трів. За сприяння українсько-канадського проєкту «Розвиток молочного бізнесу в Україні» та його партнера – Львівської аграрної дорадчої служби – на­віть створили дві сімейні молоч­ні ферми.

У сироварні господаря функціонує сучасне швейцарське обладнання.
У сироварні господаря функціонує сучасне швейцарське обладнання.

«Сьогодні у селі невигідно тримати 1-2 корови. Натомість дуже перспективні маленькі сі­мейні ферми, в яких доглядають 10-15 тварин. Тоді є можливість використовувати продукцію для власних потреб та ще й за­робляти на ній. Це підтверджує приклад нашого кооперативу», – каже Олег Васильович.

Технологічно «поставити на ноги» процес сироваріння до­поміг прикарпатцям нідерланд­ський фахівець Фейко Лантінг, котрий приїхав у Чесники 2014 року як учасник програми екс­пертної допомоги. Завдяки йому вдалося виготовити сир за всіма правилами. І досі базова рецептура не змінилася, незва­жаючи на численні вдоскона­лення та «шліфування» процесу.

Наступного року у село при­був швейцарський фахівець Нор­берт Бурі. Відтоді він відвідував Чесники 30 разів. Робить це на­віть тепер, незважаючи на війну.

«Чесниківський сир» уже давно вийшов за межі, пропи­сані колись програмою. Нині це якісний локальний продукт частково з нідерланським і швейцарським бекґраундом. Тому користується чималим по­питом серед споживачів.

Схожі новини