Передплата 2024 ВЗ

Покашлюєте і хочете «про всяк випадок» зробити КТ легень?

Розповімо, чому робити цього категорично не можна

Що таке рентгенівські промені та яку функцію вони виконують

Як пояснюють експерти RadiologyInfo. org, рентгенівські промені — це форма енергії, схожа на оптичні та радіохвилі. На відміну від світлових, рентгенівські хвилі мають достатньо енергії, щоб проходити крізь тіло — кістки, тканини та органи, що дозволяє рентгенологу створювати їх зо­браження. Рентгенологічні обстеження да­ють цінну інформацію про здоров’я пацієн­та і допомагають лікарю поставити точний діагноз. Іноді рентгенівське випромінюван­ня допомагає визначити, яким чином без­печно розмістити в організмі трубки чи інші пристрої або як лікувати те чи інше захво­рювання.

Вимірювання дози радіації

Коли рентгенівське випромінювання про­ходить крізь тіло, частина його поглинається, а та, яка не поглинається, бере участь у ство­ренні зображення. Кількість випромінювання, яка поглинається організмом, визначає дозу опромінення пацієнта. При цьому випромі­нювання, яке проходить крізь тіло, до уваги не береться. Науковою одиницею вимірювання дози опромінення всього тіла, яка називаєть­ся «ефективною дозою», є мілізіверт (мЗв). Іншими одиницями вимірювання дози опро­мінення є рад, рем, рентген, зіверт і грей.

Лікарі, коли говорять про ризики опромі­нення всього організму, послуговуються тер­міном «ефективна доза». Під ризиками слід ро­зуміти можливі побічні ефекти, як-от розвиток у людини онкозахворювання протягом життя.

В ефективній дозі враховується, наскіль­ки чутливими до опромінення є різні ткани­ни. Якщо людині проводять рентгенологічне обстеження, яке передбачає опромінення тканин чи органів, які є більш чутливими до опромінення, ефективна доза у такому разі буде вищою. Ефективна доза дозволяє ліка­рю оцінити ризики і порівняти їх зі звичними, повсякденними джерелами опромінення.

За останніми підрахунками, середньо­статистична людина отримує ефективну дозу приблизно у 3 мЗв на рік від фонового випромінювання, яке включає радіацію, що надходить із космосу. Ці природні «фонові дози» залежать від місця проживання осо­би. Люди, які живуть у високогірних регі­онах, отримують приблизно на 1,5 мЗв на рік більше, ніж ті, які живуть на висоті рівня моря.

Найбільшим джерелом фонового ви­промінювання є газ радон, який прони­кає у наші домівки у дозі близько 2 мЗв на рік. Як у випадку з іншими джерела­ми фонового випромінювання, величина впливу радону залежить від місця про­живання людини. Простіше кажучи, кіль­кість опромінення, яку отримує доросла людина від одного рентгенівського до­слідження грудної клітки (0,1 мЗв), ек­вівалентна приблизно 10-денному при­родному фоновому опроміненню, якому ми всі піддаємося у нашому повсякден­ному житті.

Ефективна доза радіації у дорослих

Наведемо кілька приблизних порівнянь фонового опромінення та ефективної дози опромінення у дорослих під час проведен­ня різних радіологічних процедур.

Ділянка черевної порожниниПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою
радіацією за:
Комп’ютерна томографія (КТ) черевної порожнини і таза10 м3в3 роки
Повторна КТ черевної порожнини і таза, з введенням контрастної речовини або без неї20 м3в7 років
КТ-колонографія (обстеження кишечнику)6 м3в2 роки
Внутрішньовенна пієлографія (візуалізація твердих пухлин нирок)3 м3в1 рік
Клізма барію (рентген нижнього відділу шлунково-кишкового тракту)8 м3в3 роки
Дослідження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту за допомогою контрастної речовини (барію)6 м3в2 роки
КісткиПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою радіацією:
Рентген хребта1,5 м3в6 місяців
Рентген кінцівки (кисті, стопи тощо)0,001 м3в3 години
Центральна
нервова система
ПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою радіацією:
КТ голови2 м3в8 місяців
Повторна КТ голови з введенням контрастної речовини або без неї4 м3в16 місяців
КТ хребта6 м3в2 роки
Грудна кліткаПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою радіацією:
КТ грудної клітки7 м3в2 роки
КТ-скринінг раку легень1,5 м3в6 місяців
Рентген грудної клітки0,1 м3в10 днів
ЗубПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою радіацією:
Рентген зуба0,005 м3в1 день
СерцеПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою радіацією:
КТ судин/ Ангіографія12 м3в4 роки
КТ коронарного кальцію3 м3в1 рік
Діагностика
захворювань у чоловіків
ПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою радіацією:
Денситометрія кістки (DEXA)0,001 м3в3 години
Ядерна медицинаПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою радіацією:
Позитронно-емісійна томографія — комп’ютерна томографія (ПЕТ/КТ)25 м3в8 років
Діагностика
захворювань у жінок
ПроцедураПриблизна ефективна доза радіаціїПорівняння з природною фоновою радіацією:
Денситометрія кісти (DEXA)0,001 м3в3 години
Мамографія0,4 м3в7 тижнів

Ефективні дози, наведені у таблиці, сто­суються дорослих людей середньої статури. Фактична доза може суттєво відрізнятися за­лежно від габаритів (зросту і ваги) людини, а також від особливостей проведення процеду­ри та ділянки тіла, яка піддається опроміненню.

Увага! Дози опромінення для пацієнтів-дітей можуть суттєво відрізнятися від доз для дорослих. Якщо у вас виникли запитання щодо радіаційних ризиків, проконсультуйте­ся із рентгенологом щодо можливої користі та потенційної шкоди запропонованої радіо­логічної допомоги.

Більшість процедур медичного скану­вання мають відносно низький ризик виник­нення побічних ефектів у близькій чи далекій перспективі. Проте не викликає сумнівів те, що лікарням і діагностичним центрам слід застосовувати принцип ALARA (As Low As Reasonably Achievable — «настільки низький рівень опромінення, наскільки це можливо у розумних межах»). Тобто докладати всіх можливих зусиль для зниження радіаційного ризику.

Важливо пам’ятати, що коли лікар не може точно діагностувати хворобу, пацієнт наражається на серйозний ризик. Тож можна стверджувати, що користь від рентгеногра­фії є більшою, ніж достатньо невисокий ри­зик, пов’язаний з її використанням.

Схожі новини