Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Племінний бик коштує понад два мільйони гривень

А важити бугай може півтори тонни!

Нині на фермах і полях не часто зустрінеш круторогих велетнів — биків, які колись були основною тягловою силою на селі… На початку року, який мине під заступництвом Білого Металевого Бика, я побувала у Львівському науково-виробничому центрі «Західплемресурси», що у селі Гряді Жовківського району.

На цьому племінному підпри­ємстві працюють над підвищен­ням продуктивності тварин, наро­дженням здорового потомства. Якщо говорити простіше — тут утримують буга­їв. Саме сюди звертаються господарі, які хочуть отримати здорових високопро­дуктивних тварин.

Племінних бугаїв різних порід нині на підприємстві дев’ять. З молочних порід тут представлена голштинська, а також укра­їнська червоно-ряба та українська чор­но-ряба. Є також бугаї-плідники м’ясного напряму. Усі вони забезпечують високо­якісним сім’яним матеріалом Львівську область і частково — Волинську. Праців­ники підприємства пригадують не такі далекі часи (до 2010 року), коли підпри­ємство «покривало» пів України. Тоді тут утримували і понад 20, і навіть 42 биків…

Кожен бугай тут має свою кличку, яка внесена разом із усіма його генетичними характеристиками до спеціального ката­логу. Залежно від того, який напрям ско­тарства, молочний чи м’ясний, хоче роз­вивати господарство, воно вибирає для свого стада одного чи кількох бугаїв- плідників і закуповує їхнє сім’я.

Гордістю підприємства є технічна ла­бораторія. Кімната простора, у ній — сте­рильно чисто, а довкола сучасна техніка. До лабораторії, яка обладнана німецькою лінією Mini-tub, потрапляє жива сперма. Тут спермодози фасують у мінісоломин­ки (паєти), на яких нанесено кличку бу­гая і дату, коли взяли сперму. Зберігають спермопродукцію глибоко замороженою у рідкому азоті, за температури 1960С в іншій кімнаті — у банку сперми. Зараз у ньому 200 тисяч спермодоз.

Гордістю підприємства є технічна лабораторія. Фото автора
Гордістю підприємства є технічна лабораторія. Фото автора

Доглядальник тварин Євген Литвин приводить бугая рудого кольору поро­ди «лімузин». Цей бик важить одну тон­ну! Робота з племінними биками дуже відповідальна, навіть ризикована. Адже вага цих тварин сягає півтори тонни, до того ж вони мають запальний характер і неабиякий темперамент… Биків не мож­на бити, навіть кричати на них не бажано.

«Я звик до биків, а вони до мене. Голо­вне — не боятися їх», — каже пан Литвин.

За добу племінний бик з’їдає 6 кіло­грамів концентрованих кормів і 10−12 кілограмів сіна. До раціону додаються також білково-вітамінні добавки та мі­кроелементи, 200 г цукру і 2 яйця. Інколи бики отримують й інші смаколики — морк­ву та листя капусти. Колись ще й смета­на потрапляла до раціону, тепер уже ні.

Утримують богатирів переважно над­ворі. Їм потрібне сонце. Тільки взимку би­ків переводять у приміщення, де кожен із них має вольєр площею 5 на 5 метрів.

Для збільшення продуктивності мож­на закупити бугаїв-плідників за кордо­ном. Однак це дуже дорого — один бугай коштує близько двох мільйонів гривень.

Схожі новини