Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Львів намалював би в образі сивого елегантного пана"

За віртуальним «піратом» криється мультиплікатор Артем

Шукаючи на ютубі нові україномовні канали — натрапила на «Капітана на містку». Головний герой — анімований пірат, який розповідає про український Геловін, ностальгує за фільмами дитинства та обговорює дитячі страхи.

Поцікавилися, хто ж автор цього «пірата»? Ним виявився Артем Ковальчук, який нещодавно переїхав з Херсона до Львова і тепер шукає, де припарковати свій корабель. Ми зустрілися з Артемом і він розповів, чому вибрав Львів для проживання.

Артем Ковальчук. Фото автора
Артем Ковальчук. Фото автора

— У Херсоні ти розмовляв українською, як там ставились до цього?

— Місто російськомовне, це факт, хоча є україномовне населення і таких людей немало. Після 2014 році мовна ситуація трохи змінилась в кращу сторону. Хоча бували випадки, коли чув здивування, що розмовляю українською. Але були ситуації з щирим захопленням, а це вже дивувало мене.

— Чому вирішив переїхати до Львова, як наважився на переїзд?

— Переїзд з рідного міста був спричинений сімейними обставинами, не буду заглиблюватись. Захотів розпочати нову (звісно, намальовану) сторінку свого життя. У Львові маю друзів, які мене підтримали, і це був один з вирішальних факторів.

— Що дивувало у Львові? Чи не відчував різниці у менталітеті?

— Різниця є. Львів має свій «характер». Херсон більш строгий і серйозний. Львів — місто, де час на вулицях несеться швидко, а при спілкуванні з людьми, наприклад, у кафе ніби призупиняється і ллється, як сироп у каву.

Якби я малював характери міст то, напевно, зобразив Херсон якимось офісним працівником з папкою під рукою і широкими бровами. У Львів в образі сивого елегантного пана, який не звертає увагу ні на що, слухає улюблену музику в ретро-навушниках, їдучи кудись у трамваєм № 2.

— Ти вже «осів» у Львові?

— Так.

— У рідному місті займався відеозйомкою. Як карантин вплинув на основну роботу?

— Зйомок менше стало, зараз — це в основному монтаж. Почав цікавитись сайтами з фрілансу, аби знайти додаткові заробітки.

— Анімація — це хобі. Чому розпочав працювати над цим і як виник образ «капітана на містку»?

— Не знайшов якісної анімації в українському сегменті, тому вирішив створити її сам. За освітою я художник, тому намалювати персонажа було нескладно. Набагато складніше знайти образ. Пошук триває, тому від початкової задумки герой трохи відрізняється.

— Чим?

— Капітан мав бути брутальним оглядачем новин, але на стадії написання сценарію до ролику зрозумів: я не такий за характером, тому «пірат» став озвучувати актуальні теми. Мій анімаційний персонаж у саркастичній формі, намагається відповісти і на вічні теми, і на теми сьогодення. Один епізод може розповідати про перестрілку в Броварах, а вже наступний про святкування Геловіну в Україні. Шукаю теми та сюжети, які будуть цікаві кожному.

Капітан на містку — «швидкий» персонаж, намагаюсь спростити анімацію його рухів, це задає йому певного формату, економить час і серії можуть виходити частіше.

— Чи бачиш перспективи у розвитку української анімації?

— Перспективи є. Анімація з моди не вийде.

— Чи зможе анімація давати прибуток?

— Звісно. Однак замовлень на повноцінний анімаційний ролик поки не було.