Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Невістка тягала по судах свекруху, щоб вибити більше грошей на загиблого колишнього чоловіка – бійця АТО

Ще й хотіла другу нерідну дитину записати на нього!

В Озерці Ківерцівського району здалеку видно дім, у якому жив Руслан Калуш. Над ним майорить жовто-блакитний стяг. Він — спогад матері про сина, що віддав життя за свою землю, за Україну.

Дім Руслана Калуша видно здалеку. Фото автора
Дім Руслана Калуша видно здалеку. Фото автора

Мамі Галині Борисівні важко дають­ся слова.

— Він був доброю дитиною, — опус­тивши зажурені очі, згадує жінка. — Хазяїн був. Без нього не тільки ми, а й хата, двір — все осиротіло.

Мама вдруге вийшла заміж, коли хлопець був малим. Володимир став для хлопця істинним батьком та дру­гом.

— Русік (так ласкаво називали Рус­лана в родині. Авт.) завжди відчував Володину підтримку, радився з ним як з рідним, — розповідає Галина Бори­сівна. — Як син біля батька, старався біля нього всього навчитися. У нас на­родилися донечки, але чоловік ніколи не робив різниці між дітьми.

Коли Руслан повернувся з армії, сам взяв жінку з дитиною. Хлопчика визнав за свого й, кажуть рідні, у ма­лому Андрійкові душі не чув. Та зго­дом сімейне життя не зладилося, пара розбіглася. Руслан почав стосунки з Оксаною, а його дружина Світлана не­вдовзі від іншого народила дитя…

Аж тут у життя Руслана Калуша уві­рвалася війна.

— Повістку йому принесли додо­му, коли Русік був на роботі, — розпо­відає згорьована мати. — Працював майстром по машинах у Луцьку. Дзво­ню йому, кажу: «Повістка є». Він корот­ко відказав: «То добре». Приїхав, взяв бумаги і на другий день пішов у війсь­ккомат.

Аби зібрати Руслана на війну, мати пай продала. Кохана жінка, з якою тоді зустрічався, допомогла все інше купи­ти — бронежилет, одежу, чоботи теплі.

Минали день за днем, тиждень за тижнем. На душі материнській було неспокійно. Постійно запитувала сина, як там, чи не голодний, чи не на­ступає ворог. Він відмовчувався. Беріг неньку, бо саме перенесла операцію.

Тим часом мало не щодня Украї­на оплакувала нового героя, що заги­нув від ворожої кулі чи осколка. Сумна звістка застала й Галину Борисівну. Як зараз пам’ятає: саме була на роботі. Аж тут до неї прийшли і кажуть: «Крі­пітеся… Ваш син-герой загинув…». Землі не стало під ногами.

Материнські очі тонуть у сльо­зах. Про останні хвилини життя сина жінка знає небагато. Розповідає, що її Русік загинув 1 серпня від кулі снай­пера біля села Мар’янівки на Донеч­чині. Авто ГАЗ-66, яким їхав з по­братимами, підірвалося на міні та перекинулося. Разом з Русланом Ка­лушем загинули ще кілька хлопців. Поховали його 7 серпня 2014-го року. Несли труну Героя вулицями села до храму на руках. Віддали останню шану, доземно вклоняючись під зал­пи автоматів.

А буквально за два тижні пережи­ла Галина Борисівна ще один похо­рон. Бо не витримав важкої звістки про втрату сина вітчим Руслана. Так загризся, що й сам віддав Богу душу.

Одному Господу відомо, як тяжко далися жінці ті дні і ночі. А тут ще один клопіт додався: невістка захотіла по-своєму переділити кошти, виділені на загиблого героя.

— Руслан всиновив Андрійка, то йому належиться частка по батьку. Але невістка Свєта вирішила після смер­ті Русіка на нього ще одну, меншу, ди­тину записати. Все через ті гроші. Я кажу їй: «То ж не Русланова дитина». А вона вперлася: «Нє, то Руслана!» Аж на останньому суді призналася, коли я сказала, що подаю на ДНК… От ска­жіть, нащо було мене, старшу жін­ку, тягати по тих судах? Як я й так піс­ля двох похоронів ледве ноги по світу тягнула.

А Руслан знову приходить до ма­тері, тільки тепер у снах. Як завжди, турбується про неньку, просить, щоб не лише про нього пам’ятала, а й про себе не забувала. А вона гля­не на орден «За мужність» III ступеня, яким Руслана Калуша нагородили по­смертно, — і знову вмивається слізь­ми…