Передплата 2024 «Добра кухня»

Роман Павлів: «Мені нічого не відомо про те, що мене звільнено»

Генеральний директор «Львівського обласного лабораторного Центру МОЗ України» Роман Павлів заявив кореспонденту «ВЗ», що від журналістів вперше чує про те, що його звільнили з посади, та розповів про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 у Львові та області.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов за підсумками свого візиту на Львівщину заявив про звільнення з посади керівника Львівського обласного лабораторного Центру МОЗ Романа Павліва.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час перебування у львівському Центрі легеневого здоров'я. Фото Анни Дубецької
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час перебування у львівському Центрі легеневого здоров'я. Фото Анни Дубецької

«Вперше чую про те, що я звільнений. Не знаю ні за що, ні як, ні чому. Це для мене новина. Перебуваю на лікарняному (пан Павлів сказав, що має температуру, але запевнив, що у нього не ковід. — Авт.), не отримував поки що жодних таких повідомлень. Якщо мене звільнили, то хочу знати, за що. Можливо, я не подобаюся тим, кому кажу прямо те, що бачу з результатів обстежень і знаю з досвіду роботи. Поки працюватиму, говоритиму свою думку прямо, подобається це комусь чи ні. Навіть якщо це не подобатиметься моєму керівництву», — сказав кореспонденту «ВЗ» пан Павлів.

— Пишуть, вас звільнено за те, що надто велика черга виникла на ПЛР-дослідження…

— Обсяги ПЛР-досліджень не є підставою для звільнення керівника з посади. Ми утричі перевищуємо норми проведення досліджень! Якщо норма 12 на 100 тисяч населення, то у нас доходить до сорока на 100 тисяч! То як же ж ми не виконуємо і затримуємо? Якщо забрано матеріалу утричі більше, ніж може зробити лабораторний центр, то винен керівник? Мені цікаво, у чому моя провина.

— Львівщина — лідер в Україні за кількістю нових виявлених хворих на ковід…

— Так, це за тими даними, які ми реєструємо із захворюваності. Сьогодні було нових 139 виявлених хворих — це позитивні результати ПЛР-обстеження. Всього зробили 447 заборів на ПЛР-обстеження, з яких 139 — позитивні. Це дослідження за останні дві доби. Цими днями ніхто, окрім нашої лабораторії, цих обстежень не проводить. Цифра дуже висока, бо ми подавали дослідження у Київ за дорученням головного санітарного лікаря, у ЦГЗ і міський відділ, бо у них недозавантаження. Тепер ми отримали результати цих обстежень з цих установ. Зараз маємо результати свіжих аналізів і відповідно ситуацію з обстеженнями, яка є на сьогоднішній день.

— Це дуже високі показники захворюваності…

— Так, тому говоримо, що категорично не можна послаблювати карантин. Де-юре карантин існує на Львівщині, де-факто його нема. Особливо у місті Львові, де послабили карантин: відкрили літні тераси у ресторанах і кафе, фітнес-клуби самі відкрилися, самовільно, люди ходять без масок, не дотримуються карантинних вимог… Тому високі цифри. Обласна комісія жодного разу не зробила послаблення карантину. У той же час міська комісія зробила послаблення, хоча найвища захворюваність саме у місті Львові. Звісно, люди втомилися від карантину, не дотримуються, — тому маємо спалах у Львові. У всіх колективах, де є коронавірусні хворі, не дотримувалися правил особистої безпеки люди, і тому заражаються.

— Не можна придумати якусь систему покарання за недотримання вимог карантину?

— Ні, не можемо придумати. Це має мати юридичну силу. Правоохоронні органи можуть лише контролювати невиконання і накладати адміністративні штрафи за порушення громадського порядку.

— Ми до піку ще не дійшли?

— З тими показниками захворюваності, які є зараз, виглядає, що епідемія тільки починає наростати.

Схожі новини