Передплата 2024 ВЗ

«Замість оплесків – звуки клаксонів, замість підспівувань – миготіння фар…»

18 червня у Львові відбудеться перший автоконцерт: на музичний експеримент зважилася «Піккардійська Терція»

У четвер, 18 червня, у Львові відбудеться перший у місті автомобільний концерт. В умовах карантину і повного колапсу у сфері культури й розважальних подій першою на такий виступ наважилася вокальна формація «Піккар­дійська Терція». Місце прове­дення унікального концерту — дах, а точніше, третій поверх парковки на ТВК «Південний».

Від 13 травня там успішно діє перший в Україні авто­кінотеатр на даху. Десятки кіносеансів, сотні автомобілів і тисячі задоволених глядачів — це вже успішний приклад для кре­ативних індустрій у межах всієї України.

Для «Піккардійської Терції» такий концерт буде не просто експериментом, а справжнім викликом. «Здоров'я, безпе­ка і комфорт слухача для нас на першому місці, — розповів „ВЗ“ менеджер „Піккардійської Терції“ Роман Климовський. — Квитки продаватимуть безкон­тактно — виключно онлайн, усі працівники майданчика будуть у масках і в день концерту про­йдуть температурний скринінг, глядачі перебуватимуть у влас­них машинах, а отже, на безпеч­ній соціальній дистанції від не­знайомців».

Про підготовку до автоконцер­ту, а також про музику на карантині кореспондент «ВЗ» поспілкувала­ся із незмінним художнім керів­ником «Піккардійської Терції» Володимиром Якимцем.

— Як «Терція» готується до автоконцерту?

— Автоконцерт — це незвич­но для нас: не бачитимемо очей слухачів. Замість оплесків, ма­буть, чутимемо звуки клаксонів, а на місці підспівувань бачити­мемо миготіння фар… А наза­гал за майже 30-річну свою іс­торію ми виступали як у дуже великих, так і в дуже малих за­лах, як у спеку, так і в морози, як перед багатотисячною ауди­торією, так і для кількох десят­ків глядачів. Щодо репертуару, то на автоконцерт 18 червня го­туємо здебільшого хіти, оскіль­ки це буде наш перший виступ за довгий час. Люди також дав­но не були на концертах, тому, впевнений, залюбки почу­ють і підспівають «Старенький трамвай», «Берег ріки», «Пус­тельник», «Шаляла»… Це буде довгоочікувана зустріч у друж­ньому колі.

— Як думаєте, формат ав­токонцертів приживеться? І які ваші прогнози: коли ар­тисти і їхні слухачі знову змо­жуть зустрічатися у звичному режимі — на виступах у кон­цертних залах, театрах, фі­лармоніях, будинках культу­ри?

— Гадаю, формат автокон­церту має шанси на життя і піс­ля карантину. Це оригінальна альтернатива концертам про­сто неба, особливо для людей, які не дуже полюбляють пере­бувати у натовпах. Я би сам по­їхав на такий концерт як слухач (усміхається).

— Чим «Піккардійська Тер­ція» займалася три місяці на карантині? Створили щось нове, напрацювали майбутні прем’єри?

— На самоізоляції ми перебува­ли більше двох місяців. Оскільки наша репетиційна база розташо­вана у Палаці культури ім. Г. Хотке­вича, який як культурно-мистець­кий заклад закрили на карантин, ми не могли проводити репети­ції. Тому кожен старався не втра­тити вокальної форми самотуж­ки, вдома. Нещодавно відновили репетиції — і розпочали підготов­ку спершу до концерту пам’яті Лесика Дацюка, де презентува­ли нашу версію його авторської «Пісні про Львів», а відтак — і до ав­токонцерту. А ще за час карантину ми встигли створити і записати на студії саундтрек до нового україн­ського художнього фільму «Інший Франко», прем’єра якого запла­нована на осінь.