Передплата 2024 ВЗ

Кому антисептик на розлив? Із сертифікатом якості!

Але неякісний, ще й дорогий... Чи варто купувати популярний карантинний товар у соцмережі?

У розпал пандемії антисептики для рук, «санітайзери», можна придбати не лише в аптеках, магазинах побутової хімії чи супермаркетах, а й у… блогерів, фотографів і косметологів. Через високий попит ціни кусаються. За літрову банку інстаграмні ділки правлять… 250−700 гривень. Клієнтів заманюють презентом — баночкою-дозатором, у яку наливають рідину. Баночку можна носити у дамській сумочці… Але чи можна довіряти антисептикам із соцмереж?

Нещодавно жур­налісти віддали в лабораторію на перевірку три різні анти­септики, серед яких були й придбані в інстаграм­них блогерів. Результа­ти, м’яко кажучи, шоку­вали… У складі цих рідин — токсичні речовини, які роз’їдають шкіру рук і спричиняють алергію! «У сумнівних антисептиках „з рук“ виявили ацеталь з ацетальдегідом. Ці су­міші перевищують норму у сто разів. А це означає, що антисептики ток­сичні для людини. Мо­жуть спричиняти отру­єння, подразнення, токсичні реакції», — по­яснила провідна інже­нерка науково-дослід­ної лабораторії Ірина Стрельченко.

Журналістка «ВЗ» теж вирішила придба­ти в Інстаграмі популяр­ний карантинний товар. Знайомий львівський фотограф Олексій пові­домив на своїй сторін­ці в Інстаграмі, що тепер торгує якісними анти­септиками. Якщо клі­єнт хоче переконатися в цьому, обіцяє показа­ти сертифікат якості. На вимогу журналістки «ВЗ» скинув у приватне пові­домлення відсканований документ. Це висновок державної санітарно-епідеміологічної експер­тизи з печаткою і датою, 1 квітня 2020 року. Каже, сертифікат якості анти­септиків йому надав ви­робник, товар купував у Стрию, що на Львівщині.

«Мої антисепти­ки містять 70% спир­ту (особисто перевіряв спиртометром), гліце­рин та перекис водню, — розповів Олексій. — На мою думку, ціни при­ємні: чотирилітрова ка­ністра — 650 гривень. Якщо купувати лише літр — 250 гривень, пів­тора літра — 300 гри­вень. До антисептика можна придбати бан­ку з дозатором, за 25 гривень. У презент її не даю, хіба що сума за­мовлення буде пере­вищувати тисячу гри­вень».

Запитую про умови доставки антисептика. Олексій пояснив, якщо замовляєш лише літро­ву банку «санітайзера», доставка обійдеться у 40 гривень. Безкоштовна доставка лише у разі за­мовлення чотирилітро­вої банки або кількох пів­торалітрових ємностей антисептика.

Інстаграм-блогер­ка, косметолог-дер­матолог Катерина теж торгує антисептиками — по 350 гривень за пів­літрову ємність, плюс баночка з дозатором у презент. У презентації товару в соцмережі жод­ного слова про склад та якість. Вирішила уточ­нити, чи безпечний цей антисептик і його «на­чинка». Та пані Катерина не захотіла розкривати його склад. «Ви перша, яка про це мене запи­тує! — обурено відпові­ла жінка. — Хто ви така і що досліджуєте? Навіщо вам це? Якби антисеп­тик був небезпечний, я би вам його не продава­ла! Якщо сумніваєтеся, хто вас змушує купува­ти? Сидіть вдома і мий­те руки господарським милом».

Після такого «серві­су» не ризикнула при­дбати цей антисептик. Інші блогери, які торгу­ють антисептиками, теж не квапилися відкривати склад засобів для дезін­фекції. «На чесне слово» обіцяли, що товар якіс­ний, мовляв, самі ним користуються… Цікаво, що ціни інстаграмних ан­тисептиків на сотню-пів­тори гривень вищі, ніж у аптеках і магазинах.

А тим часом…

У Львові капе­лани та волонтери власноруч вигото­вили 150 літрів дезінфектора для рук. Рецептуру взяли з сайту Міністерства охорони здоров’я України. Розлиті у пляшки антисепти­ки передадуть на фронт. «Плануємо подарувати хлоп­цям-захисникам на передову, — розпо­вів начальник 58-го Будинку офіцерів Віталій Провозін. — Усі складники для виготовлення анти­септиків волонтери придбали за власні гроші».