Передплата 2024 ВЗ

«Базарна замануха» святкової полядвиці

За кілограм просять 230 гривень, а на ціннику великими літерами рекламують меншу вартість — 165 гривень

Чим ближче до Великодніх свят, тим вищі ціни на «ходові» продукти свят — свіже м’ясо, вуджені шинки та ковбаси, сир, масло, яйця, борошно… Справжні господині знають, що товаром треба запастися заздалегідь. Якщо чекати останніх днів, доведеться неабияк спустошувати гаманець.

За понад тиждень до Великодня журналіст «ВЗ» вирушила на ринок, щоб дізнатися вартість продуктів, які купують до святкового столу.

На Привокзальному ринку традиційно багато покупців. Пропозиція теж достойна — прилавки вгинаються від розмаїття товарів. Біля яток з «державними» яйцями — черга. І зрозуміло, чому так. Бо товар наразі не подорожчав — 2,30−3,10 гривні за штуку. Трохи подешевшали домашні яйця. Якщо раніше за десяток просили 50 гривень, то тепер — 45. Продавці кажуть, за кілька днів до свят домашні яйця коштуватимуть 60 гривень за десять штук. На кілька копійок подорожчають і «державні». Жінки поважного віку купували по 20−30 штук.

Прямую у молочний сектор. Домашній сир продають по 70 гривень за кілограм, масло — по 165. Зауважила, господині беруть по два-три кіло сиру та кілограм-півтора масла. Для випікання пасок потрібне борошно. Двокілограмова упаковка — 27 гривень. Цей товар не подорожчав. Не підвищилася ціна (відносно минулого року) і на декоративну присипку для пасок, пакетик — по 2−3 гривні. Щоб зробити красивими домашні пасочки, доведеться придбати щонайменше п’ять таких різнокольорових пакетиків.

Яка паска без цукатів? За них правлять 150 гривень за кілограм, а за родзинки — 110−130 грн. Продавець порадив мені придбати більше сухофруктів — курагу (150 грн. за кіло) та в’ялену журавлину (130 грн.).

В овочевому секторі найбільше купують буряки та хрін. Ціна буряків розчарувала — 15 гривень за кілограм (ще тиждень-два тому — 9 гривень). За малі непрезентабельні буряки просили 10−11 гривень. Запитую, чому так дорого. «Бо свята наближаються! — відповіла продавчиня років сорока. — Усі на пасхальні свята хочуть приготувати до столу бурячки з хроном, тому і ціна йде вгору. Після свят вартість може трохи знизитися».

Вибір хрону невеликий. Наразі продають його на вагу — по 80 гривень за кілограм, або 8−10 гривень за сто грамів. Ваговий хрін виглядає не надто свіжим. Краще купувати у селян, які щойно викопали його на городі, тоді він

свіжий і соковитий. Інші овочі «борщового набору» не подорожчали — все по 6−8 гривень за кілограм.

Йду у м’ясний сектор ринку. Там ще більше людей, важко проходити між рядами… Свиняча вирізка-шинка — 100−110 гривень за кіло, а теляча — 130−140 гривень, шпондер — 85 гривень (є на десять гривень дешевший, ціна залежить від товщини шпондеру). Виходить, що свіже м’ясо не подорожчало.

А ось готові вуджені шинки-ковбаси, кажуть продавці, подорожчали щонайменше на 15%. До свят прогнозують подорожчання на 20%.

Дегустую м’ясні смаколики. Сподобалася домашня полядвиця. На табличці пише, що вуджена на дровах з фруктових дерев. За кілограм — 165 гривень.

Прошу продавця зважити. Але жінка набирає на вазі іншу суму — 230 гривень

за кілограм. Уточнила, чому ціна інша. «Пані, 165 гривень — це „базарна замануха“, — відповіла жінка, улесливо усміхаючись. — За такі гроші продаємо гуртом або розрізані навпіл шинки, полядвиці чи невеличкі шматки-залишки. Справжня ціна цілої полядвиці — 230 гривень».

За кілограм шинки просять 195 гривень, вуджений шпондер — 140. Дрогобицька ковбаса — 195 гривень, домашня — 170, ковбаса-«паштетівка» — 95−120 гривень.

Схожі новини