Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«В офісі будинкоуправління роблять ремонти,  плиточкою викладають. Живуть за наш рахунок, а ми бідуємо!»

У військовому містечку у Кам’янка-Бузькому районі  воду подають по півгодини двічі на день. Будинки – у жахливому стані...

Це військове містечко розташоване серед лісу, неподалік військової частини. З іншого боку — селище Новий Став. Те, у яких умовах тут живуть сім’ї військовослужбовців, наводить жах. Чотири будинки, збудовані у далекі радянські часи, з’їдає грибок. Дах тече. У будинку немає ринв. Коли йде дощ, квартири на верхніх поверхах затоплює. Люди підставляють баняки... А найголовніша проблема, яка допікає уже багато років, - відсутність води. У кращому випадку люди отримують воду двічі на день по півгодини. Проблеми у містечку і з каналізацією — у підвалах плавають фекалії.

На в’їзді до містечка — мийка автомобілів і чистка килимів. Вода рікою тече... А за двісті метрів — ось такий колапс. Живе у військовому містечку 41 сім’я, з малими дітьми. Вони вже “зріднилися” з тими баклажками і тазиками. Воду носять, роблять запаси, гріють... “Вже третій місяць немає води, - кажуть жінки, яким увірвався терпець. - Кажуть, свердловини замулились. Коли почали їх чистити, цілу систему поламали”.

“Скільки років я тут живу, стільки ніхто нічого не ремонтує, - обурюється дружина військовослужбовця пані Люба. - Люди роблять все за власні кошти: ремонтують під’їзди, утеплюють квартири... Самі встановили опалення”.

Аби виручити людей, військові привезли їм технічну воду у резервуарі для ракетного пального, де раніше перевозили ... окислювач. Цією водою, кажуть жіночки, білих речей не випереш, лише чорні. Було, що воду не привозили, бо не було пального. “Воду купуємо. Хто має можливість привезти воду машиною, той привозить. Або наймає когось. У кого шестеро членів сім’ї, особливо не навозишся”. Молода матуся з малою дитинкою каже, чоловік змушений привозити воду зі свого села. Але й там криниця висохла, тож ходить по сусідах, просить.

А ось пані Олена розповідає, їхні квартири — службові (власність Міноборони). Якби дозволили створити власний рахунок і самим їх утримувати, на кшталт ОСББ, був би результат. “А так гроші крадуть, - впевнена пані Олена. - В офісі будинкоуправління роблять ремонти, все плиточкою викладають. Живуть за наш рахунок, а ми бідуємо! Кинули людей напризволяще...”.

Військовослужбовець у запасі Костянтин Сурков, який тут живе, взяв ініціативу у свої руки. Вже не одну скаргу написав до різних інстанцій. Наразі отримує лише відписки. Води у містечку немає, а йому пишуть у листах, які надходять з КЕЧ, “воду відновили”. “Потрібно бурувати нові свердловини, - каже він. - Якщо з однією щось стається, працює інша”.

22-річна Віра показує службове житло, яке їм з чоловіком та малою дитиною видала держава. Квартира — крихітна. Малесенька кухня. У туалеті - “армагеддон”. Тут наче вибухнув снаряд. Подружжя з Волині, чоловіка-“атошника” перевели сюди служити. Гнила підлога. Стіни вкриває грибок. Ремонт змушені робити за власний кошт. Наразі орендують сусідню квартиру. Віра розповідає, що це житло вони вибивали

1,5 року. “Купуємо цемент, шпаклівку, з лісу возимо пісок... Купили “беушний” котел за три тисячі грн. Вставили нові двері, аби все це не покрали”, - каже дружина військовослужбовця.

Офіцер цієї військової частини Валерій Оліферчук каже, офіційного документа, чому у містечку немає води, не отримували. “Ця проблема у нас давно, - пояснює військовий. - Минулого року приїжджала комісія, представники КЕВ, запитували, чому ми не платимо за воду? Видали договори. Ми їм сказали привести систему водопостачання у належний стан. Встановити лічильники. Після цього вони зникли”...

Назар КУЛЬЧИЦЬКИЙ,

головний інженер квартирно-експлуатаційного відділу (КЕВ) Львова

Вода у містечко подається по півгодини споконвіку. Чому так? Там близько 14 свердловин, які одна за одною бурувалися, і там немає води. Зараз в черговий раз почистили свердловину і воду відновили. Аби зробити воду цілодобово, необхідно щонайменше п’ять млн. грн. Для цього потрібно пробурити нові свердловини, провести геологію.

Будинкоуправління, яке є власником цих будинків, розташоване у Липниках. Кошти з квартплати надходять на їхні рахунки. Більшість працівників скоротили, залишився начальник і головний бухгалтер. Будинкоуправління забезпечує військову частину, а не житловий фонд. Що стосується капремонтів будинків у військовому містечку, слід звертатися із заявами у Львові на вул. Мечникова, 16 (там розташоване ЗТ КЕВ). Гроші на ремонти квартир можна отримати з дозволу Міноборони (потрібні окремі розпорядження). Все залежить від фінансування. Однак сьогодні усі кошти йдуть на армію, на створення нових підрозділів...

Схожі новини