Передплата 2024 «Добра кухня»

Чотири тисячі гривень на шкільне приладдя для першачка!

Ціни на товари для школи – «зашкалюють»...

“Зібрала доньку у перший клас, а таке враження, що заміж видала...” — таким дописом у соцмережах поділилась мама цьогорічної першокласниці. І справді, аби підготувати дитину до школи, з гаманця треба викласти кругленьку суму. Раджу усім батькам починати “збори” у перший клас вже за рік до цієї події.

Якщо відкинути витрати на стіл, крісло і настільну лампу, то шкільне вбрання та канцелярське “причандалля” обійдеться щонайменше у 3-4 тисячі грн. Меблі “потягнуть” на таку ж суму. Шкільна парта у межах двох тисяч грн.

...На вул. Смаль-Стоцького — гуртівня іграшок та шкільних товарів. Ціни тут “усміхаються” хіба що підприємцям (для них великі знижки). Для усіх інших покупців — рюкзаки німецької фірми Kite стартують від 700 грн. Зі слів продавця пані Світлани, хороший шкільний рюкзак з ортопедичною спинкою та каркасом, який прослужить не один рік, коштує 900 грн. (не мнеться і не змінює форми). Ціни на рюкзаки цього року зросли на 70 % (!). У цій ситуації вже не до кольорів і не до малюнків. Одна мама каже, знайшла каркасний рюкзак фірми Class на Краківському ринку за 500 грн. “Чи прослужить він хоча б два роки? Сумнівно”, — додає пані Світлана.

Не варто поспішати і з вибором пеналів. Китайського виробника “за кілометр” видно. Халявні замки і тоненька тканина (ціна таких пеналів — 60 грн.). Якісніший, німецького виробника, обійдеться у 120 грн. Олівці — окрема тема. За словами продавців, український виробник й досі не навчився їх робити. Такі олівці — сухі, годяться хіба що для розмальовок. А у зошитах для першого класу чимало завдань із малюнками, тому краще не економити — купувати олівці-фломастери чеського, польського або німецького виробника. А ось купувати в Інтернет-магазинах шкільні товари — трошки дешевше (хоча і платите за доставку). Але купуєте “кота в мішку”. Через Інтернет якість товару не зможете перевірити.

Розглядаю шкільні зошити. Побільшало зошитів в українському стилі, зокрема з орнаментом або пам’ятками архітектури. На зміну “мультяшним” “Тачкам” прийшли “круті пацанки”... На гуртівні зошити коштують від 3 до 15 грн. (96 аркушів). У магазинчиках “Все від 2 грн.” — грубі зошити дешевші на 2,25 (вартість шкільних зошитів цьогоріч зросла лише на декілька копійок).

Заходжу на Привокзальний ринок. В одному магазинчику лише шкільних зошитів понад п’ятдесят видів. Ще років зо два тому цей магазин був удвічі меншим. Отже, попит на шкільне приладдя є. Тримаю у руках рекламку “Все для школи в одному магазині”. На папірці — довжелезний список товарів: від ранця, ручок, олівців, фарб до обкладинок для зошитів та підручників (усього 22 позиції). Власниця крамниці пані Наталя підбиває суму. Виходить, на все потрібно 800 грн. (за середніми цінами). Бо є, скажімо, пенал за 20 грн., а є за 100. Є щоденники, які коштують 13 грн. (у м’якій обкладинці), а є за 45 (у твердій). Оригінальні щоденники із зображенням архітектури Києва, Одеси (щоденники з архітектурою Львова розкупили як гарячі пиріжки). Вони ламіновані, тиснені фольгою. Помічаю на шкільних речах тих самих російських “Фіксиків” та “Смішариків”... Але є щоденники із зображенням української футбольної команди “Дніпро” та цьогорічним переможцем чемпіонату з футболу — Португалією. Виробник — Харків. Наповнення щоденника цікавими фактами — проукраїнське.

Що ж стосується шкільної форми, то одностайної думки з приводу цього й досі немає. Дехто “за” білий верх, чорний низ. Інші підтримують шкільну форму, бо фінансові можливості у батьків різні. У ній дитина не почуватиметься обділеною. Побачила на ринку ті самі жахливі бордові, зелені, сині піджаки... Коштує така форма (з торішніх запасів) 560 грн. А ось львівська швейна фабрика “ZeNa” шиє доволі гарну сучасну форму (на фото). Вартість — 450-650 грн. Склад тканини: 50% вовни, 50% — поліестеру. Одна мама розповіла мені, сім років тому купила дорогу шкільну форму для доньки. Вона її одягнула два, від сили три рази. Цього року молодша йде до першого класу, тож купувати нової форми не буде навіть під учительським тиском... На сина-восьмикласника мама приміряє шкільний піджак. Хлопець насупився, ходіння по ринку для нього — нудне заняття. Потрібного розміру піджака немає, доведеться замовляти його на фірмі. “У вашій школі форма обов’язкова?” — цікавлюся у мами, бо багато учнів кажуть, головне, щоб піджак висів на кріслі. “Так”, — упевнено відповідає. “Деякі учні і в спортивних штанях щодня ходять”, — натомість зізнається хлопець.

Є у крамницях стильні спіднички і блузки (це із серії “темний низ, світлий верх”). Їх купують до першого класу. Таке вбрання для дівчинки обійдеться у 600 грн. Модні цього року — спідниці-“сонцекльош” (схожі на дзвіночки). Для хлопців: класичні штани — 350 грн., піджак — 750, сорочка — 280 грн. Спортивні костюми на ринку “стартують” від 380 грн. “Привозимо речі з Польщі та Туреччини, — каже продавець пані Галя. — Бо форма — “тяжкий” товар. Підходить піджак, не підходить спідниця. Робимо невелику “накрутку”, тож маємо постійних клієнтів — на них і тримаємося (поки розмовляємо, у магазин не заходить жоден покупець. — Авт.).

А тим часом....

Письменниця і викладач Оксана Думанська написала у своєму блозі: “Несіть на 1 вересня у школу книги замість квітів!”.

“Снопи квітів, які несуть у школи на 1 вересня, на другий-третій день викидають на смітник, а от книги можуть прослужити кільком поколінням. Шкільні бібліотеки бідні, там і підручників бракує, не кажучи про дитячі книги”, — наголошує пані Оксана.

Схожі новини